Nieuwe wet

Netflix moet straks verplicht investeren in Nederlands series

Streamingdiensten als Netflix, bioscopen en omroepen zijn straks verplicht een vast percentage van hun Nederlandse omzet te investeren in Nederlandse films en series. Met die maatregel wil minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) de Nederlandse filmindustrie versterken. In haar wetsvoorstel staat dat omroepen en abonnementsdiensten 6 procent van de omzet moeten investeren in Nederlandse producties. Bioscopen krijgen een investeringsverplichting van 3 procent. Vorig jaar waarschuwde de Raad voor Cultuur dat internationale aanbieders als Netflix amper investeren in de Nederlandse cultuursector. Het wetsvoorstel lijkt op bepalingen die al in Frankrijk, Duitsland en België gelden. De Europese Unie bepaalde eerder dat eind volgend jaar 30 procent van het aanbod van streamingdiensten Europees moet zijn. (NRC)