Minister Dekker wil radicale en extremistische groepen sneller verbieden

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft een wetsvoorstel ingediend om radicale organisaties strenger aan te pakken.
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) tijdens een debat eerder deze maand.
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) tijdens een debat eerder deze maand. Foto Sem van der Wal/ANP

Justitie moet radicale en extremistische organisaties gemakkelijker kunnen verbieden en ontbinden. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft vrijdag een wetsvoorstel ingediend om deze organisaties strenger te kunnen aanpakken.

Het wetsvoorstel is gericht op organisaties die geweldplegen en intimideren, haatzaaien of radicaal gedachtengoed verspreiden, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Gedacht kan worden aan motorclubs, maar ook aan groepen die aanzetten tot rassenhaat of invoering van de sharia. De rechter verbood recent een aantal motorclubs, zoals Hells Angels, omdat deze in strijd handelden met de openbare orde.

Bedreigingen van radicale en extremistische groepen zijn de afgelopen jaren toegenomen, schrijft Dekker. Daarom wil hij concreter vastleggen wat in strijd is of kan zijn met de openbare orde. Daarmee moet justitie makkelijker kunnen bewijzen dat een organisatie aanzet tot haat en geweld of een bedreiging is voor de nationale veiligheid. Ook moet het de rechter meer houvast bieden.

Dekker wil de maximumstraf voor leden die doorgaan met activiteiten van een verboden organisatie verdubbelen, van één naar twee jaar gevangenisstraf. Ook zouden leiders van verboden groepen volgens de minister minimaal drie jaar geen bestuursfuncties mogen vervullen. Daarmee moet worden voorkomen dat bestuurders en leidinggevenden bij een andere groep in een vergelijkbare rol doorgaan met hun activiteiten.