Media

Ongehoord Nederland: doel van 50.000 leden om omroep te kunnen worden is bereikt

Ongehoord Nederland (ON) heeft naar eigen zeggen de benodigde 50.000 leden geworven om aspirant-omroep te kunnen worden. Een teller op de website van de vorige maand gelanceerde vereniging stond deze vrijdag rond 11.15 uur op 50.213. Om in aanmerking te komen voor toelating tot het publieke bestel, en daarmee voor zendtijd, moet ON zijn leden tot eind 2020 vast weten te houden, een jaar langer dan waarmee de initiatiefnemers onder wie journalisten Arnold Karskens en Joost Niemöller hadden gerekend. De verschuiving van de peildatum hangt samen met de eveneens verschoven ingangsdatum van de nieuwe concessieperiode, die nu in 2022 moet ingaan. Deze laatste verschuiving werd in september aangekondigd en deze week door de Tweede Kamer goedgekeurd. Volgens de initiatiefnemers van ON wordt het geluid van mensen die het opnemen voor de Nederlandse cultuur en kritisch zijn op de EU, immigratie en de klimaatplannen te weinig vertolkt. Uiteindelijk beslist minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) of de omroep inhoudelijk voldoende toevoegt aan het bestaande omroepbestel. (NRC)