Makelaars NVM vrezen monddood te worden gemaakt

Beroepsvereniging Binnen makelaarsvereniging NVM bestaat onrust over nieuwe regels, die het uiten van kritiek lijken te verbieden. Er zijn ook vragen over geld.

Onno Hoes, voorzitter van makelaarsvereniging NVM: „Dit soort discussies horen bij een vereniging.”
Onno Hoes, voorzitter van makelaarsvereniging NVM: „Dit soort discussies horen bij een vereniging.” Foto Evert Elzinga/ANP

Binnen makelaarsvereniging NVM heerst onvrede over een contract dat aangesloten makelaars moeten tekenen nu de organisatie een coöperatie wordt. Verschillende makelaars vrezen onder meer dat ze monddood worden gemaakt.

Over de zogeheten modelovereenkomst zijn zoveel vragen binnengekomen dat voorzitter Onno Hoes vorige week woensdag alle 27 regiovoorzitters van de NVM uitnodigde om de inhoud van de overeenkomst toe te lichten.

De kritiek spitst zich toe op artikel 3.3 van de modelovereenkomst, die in handen is van NRC. Daarin staat: „Een lid onthoudt zich van gedragingen (daaronder begrepen: uitlatingen) die schadelijk kunnen zijn voor de Coöperatie. [...] Een lid onthoudt zich daarnaast van (publieke) uitlatingen namens de Coöperatie.”

Volgens makelaar Toine Naber uit Tilburg betekent dat „dat we straks niets meer mogen zeggen, ook niet als bestuursleden de waarheid ernstig geweld aan doen. Mocht de NVM fouten maken, dan mogen de leden de NVM hiervoor niet aansprakelijk stellen. Dat is ridicuul.” Jerry Wijnen, makelaar uit Amsterdam en voorzitter van de NVM-regio Amsterdam, noemt de passage achterhaald. „Dit is niet meer van deze tijd.Ik had dit niet zo gedaan.”

15.000 euro inleg

De kritische makelaars verbazen zich daarnaast over de passage waarin staat dat de overeenkomst eenzijdig veranderd kan worden door het algemeen bestuur en de ledenraad. „Dit is de arrogantie ten top”, zegt makelaar Ewoud Krens uit Rotterdam. „Stel dat ik als makelaar een contract eenzijdig zou wijzigen, dat is een gotspe in ons metier.”

Ook is er kritiek op een aanpassing van de regels over de inlegvergoeding van leden. Elke makelaar die lid wil worden van de NVM dient zo’n 15.000 euro inleggeld te betalen. Nu staat in de statuten dat elk lid dat bedrag bij uittreding gegarandeerd terugkrijgt, maar dat is veranderd. Volgens de nieuwe regels mag de ledenraad, het hoogste orgaan van de vereniging, bepalen of dat geld wordt gerestitueerd of niet. „Ons geld interesseert ze niks meer”, zegt Krens. „Dit zou een belangenclub voor makelaars moeten zijn, maar we zijn veranderd in een entiteit met economische belangen waar de leden in dienst van staan.”

Meerdere makelaars laten desgevraagd aan NRC weten kritische vragen aan de organisatie te hebben gesteld, maar ze willen verder niet uitweiden. „Ik ben zeer kritisch, maar ik wil het bestuur de kans geven om zich te revancheren”, zegt Pieter Reijnen, makelaar uit Tilburg en bestuurslid van de NVM-regio West Brabant. „Dit moet eerst intern opgelost worden.”

Lees ook het interview met voormalig NVM-voorzitter Ger Jaarsma: Veranderaars blijven korter

‘Je hoeft geen lid te zijn’

NVM-voorzitter Onno Hoes zegt de onrust wel te begrijpen. „Ik vind dat we de leden van tevoren goed geïnformeerd hebben over de modelovereenkomst. Maar ik snap ook dat pas als het document in je bus valt, het serieus wordt. Dit soort discussies horen bij een vereniging.” Volgens hem zijn is de bekritiseerde inleggeldregeling er voor „extreme situaties”. „Stel dat er tweeduizend NVM-leden opeens opstappen, dan hebben wij een financieel probleem. Dat kunnen we zo opvangen.”

De optie tot eenzijdige wijziging is „een praktische overweging”, zegt hij. „Indirect zijn alle leden via de ledenraad vertegenwoordigd. Zo hoeven we niet elk lid telkens te raadplegen.”

Hoes noemt de kritiek dat leden monddood worden gemaakt onterecht. „In principe is al in de erecode van de NVM geregeld dat je geen negatieve uitlatingen moet doen. Maar vanwege ervaringen uit het verleden is besloten deze passage in de overeenkomst op te nemen, en op de vergadering vorige week woensdag heeft iedere aanwezige ingestemd niets te veranderen.” Wel is de NVM van plan maandag een uitgebreidere uitleg over de modelovereenkomst naar alle leden te sturen, zegt Hoes. „En als leden dan nog steeds principieel tegen zijn, dan moeten ze beslissen of dat opweegt tegen de voordelen die de NVM biedt. Je hoeft geen lid te zijn van de NVM.”

Makelaar Wijnen uit Amsterdam is niet tevreden met die toelichting. „Ik snap de repliek van de NVM wel, maar de vraag is of ze deze regels niet op een foute manier gaan gebruiken om bijvoorbeeld de vereniging monddood te maken. Ik ga de leden in mijn regio geen advies geven over of ze deze overeenkomst moeten ondertekenen, maar ik ga ze wel vertellen wat erin staat. En dan ga ik er vanuit dat ze een verstandige beslissing nemen.”