Inwoners Nieuw-Zeeland leveren 56.000 vuurwapens in

In Nieuw-Zeeland werd de wapenwet aangescherpt na de bloedige aanslag in Christchurch in maart. Mogelijk is een derde van de verboden vuurwapens nu ingeleverd.
Een Nieuw-Zeelandse politieagent toont een wapen dat bij de terugkoopregeling voor vuurwapens is ingeleverd.
Een Nieuw-Zeelandse politieagent toont een wapen dat bij de terugkoopregeling voor vuurwapens is ingeleverd. Foto AFP/Dave Lintott

Nieuw-Zeelanders hebben in vijf maanden tijd ruim 56.000 vuurwapens ingeleverd bij de politie. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse ministerie van Politie vrijdag. De terugkoopregeling, die vrijdag afloopt, kwam er toen de wapenwet werd aangescherpt na de aanslag op een moskee in Christchurch en veel vuurwapens illegaal werden. Bij de aanslag vielen in maart 51 doden.

Lees ook deze reportage: In Christchurch zie je overal geweren – voor de jacht

Hoewel exacte cijfers over het aantal verboden vuurwapens ontbreken, schat de Nieuw-Zeelandse wapenlobbyorganisatie Colfo dat er in Nieuw-Zeeland zo’n 170.000 illegale vuurwapens in omloop zijn. Dat zou betekenen dat slechts een derde van het aantal verboden vuurwapens zou zijn ingeleverd. Van de 120 miljoen euro die door de regering werd gereserveerd voor de regeling is de helft gebruikt.

De 4,8 miljoen Nieuw-Zeelanders konden na de aanscherping van de wapenwet – die kort na de schietpartij met 119 tegen 1 stem door het parlement werd aangenomen – hun wapens inleveren en kregen daarvoor een bedrag dat afhankelijk was van de staat waarin het wapen verkeerde. Naast de 56.000 ingeleverde vuurwapens zouden nog eens 188.000 onderdelen van wapens zijn afgegeven.

188.000 wapenonderdelen

Nieuw-Zeelanders met verboden automatische en semi-automatische wapens kunnen die vanaf zaterdag nog steeds inleveren, maar riskeren daarbij wel strafrechtelijke vervolging en mogelijk vijf jaar cel, al zal de politie van geval tot geval beoordelen of tot vervolging wordt overgegaan. Behalve verboden vuurwapens zouden in Nieuw-Zeeland ook zo’n 1,5 miljoen legale vuurwapens in omloop zijn.

De schutter van de aanslag in maart, de Australiër Brenton Tarrant, had de gebruikte wapens legaal in Nieuw-Zeeland gekocht. Tarrant, die zijn daad filmde en op internet uitzond, wordt vervolgd voor de moord op 51 moskeegangers in Christchurch, de grootste stad op het Zuidereiland. Hij zegt onschuldig te zijn; het proces tegen hem begint volgend jaar.

Correctie (20 december 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de Nieuw-Zeelandse overheid dacht een derde van het aantal verboden vuurwapens nu zou zijn ingeleverd. Het gaat om een schatting van wappenlobbyorganisatie Colfo. Dit is hierboven aangepast.