In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. Branden en zeer hoge temperaturen teisteren Australië, terwijl in China ijsblokken worden uitgehakt voor het jaarlijkse ijssculpturenfestival in Harbin. Fransen en toeristen moeten hun plannen aanpassen nu stakingsacties tegen de pensioenplannen doorgaan, ook rond de kerstdagen.
Glühwein, bockworst en lichtjes: de vaste ingrediënten van een Duitse Weihnachtsmarkt. En natuurlijk niet te vergeten de prullaria die er te koop zijn. Overal in het land zijn kerstmarkten te vinden, zo ook in de hoofdstad Berlijn. In 2016 vond hier, op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche, een aanslag plaats waarbij twaalf mensen.
Foto Hannibal Hanschke/Reuters
Al maanden woeden hevige bosbranden in Australië die zeer moeilijk onder controle te krijgen zijn. Zeker zes personen kwamen al om het leven en vele huizen en hectares bos zijn verwoest. Bovendien zucht het land onder zware weersomstandigheden met hoge temperaturen en windstoten. Deze week werd een nieuw record gehaald: overdag was de gemiddelde temperatuur 40,9 graden.
Foto Dean Lewins/EPA
Opnieuw protestacties tegen plannen om de stikstofuitstoot in Nederland te verminderen. Bij Nieuweschans blokkeerden boeren, bouwers en grondverzetters de grensovergang naar Duitsland. In Hilversum kon niemand het Mediapark op of uit doordat tractoren de toegangswegen versperden, en zo waren er meerdere acties in Nederland. De boeren vrezen het voortbestaan van hun bedrijf als de stikstofmaatregelen doorgaan.
Foto Siese Veenstra
Het eerst dunne laagje ijs heeft zich al gevormd op het Huohaimeer in Beijing. Maar dat weerhoudt deze man niet om te gaan zwemmen. Sterker nog, winterzwemmen wordt steeds populairder in China. De beoefenaars ervan geloven dat het regelmatig zwemmen in ijskoud water gezond is.
Foto Roman Pilipey/EPA
Wat begon in Latijns-Amerika heeft inmiddels navolging ver daarbuiten. Vooral het wijdverspreide geweld tegen latina’s, vrouwen in het algemeen en de bijna absolute straffeloosheid voor daders maken dat het Chileense protestlied ‘El violador en tu camino’ (De verkrachter op je pad) is uitgegroeid tot internationale feministische hymne. Het lied met bijbehorende danspassen – een soort flashmob – werd deze week in Washington ten gehore gebracht.
Foto Erik S. Lesser/EPA
Kolencentrales, huizen die warmgestookt worden met kolen en hout en oude auto’s en vrachtwagens: dat maakt de Kosovaarse stad Pristina tot een van de steden met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. Het beeld van Moeder Teresa dat in de stad staat heeft een mondkapje gekregen – als protest of als bewustmaking, wie zal het zeggen.
Foto by Armend Nimani/AFP
In het dichtst bevolkte deel van Australië werd de noodtoestand uitgeroepen wegens de verzengende hittegolf en de steeds groter wordende en verwoestende bosbranden. Een vakantie op Hawaï met zijn gezin kwam de Australische premier Scott Morrison dan ook op flinke kritiek te staan: hij zwichtte onder de druk en keerde twee dagen eerder terug naar huis.
Foto Peter Parks/AFP
Zware regens en modderstromen dwingen Somaliërs hun huizen te verlaten en hulp te zoeken in geïmproviseerde kampen. Net als deze baby en zijn familie. Met name in de omgeving van Beledweyne, nabij de grens met Ethiopië, zijn al circa 180.000 mensen op de vlucht geslagen voor het natuurgeweld. Eerder dit jaar werd deze regio getroffen door extreme droogte. Hongersnood ligt op de loer; de oogsten van dit jaar zijn de slechtste ooit.
Foto Luis Tato/AFP
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben, stemde deze week voor impeachment van president Donald Trump, met twee aanklachten: machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres. Trump is de derde president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die is geïmpeacht. Drie Democraten stemden tegen. Een van hen, Jeff Van Drew, stapte daags over naar de Republikeinse Partij. Op Times Square in New York kwamen voorstanders van een impeachment bijeen.
Foto Stephanie Keith/Getty Images/AFP
In de zomer verbouwen ze mais en sojabonen, in de winter hakken deze Chinese boeren met eenvoudig gereedschap grote blokken ijs los uit de bevroren rivier Songhua, nabij Harbin. De blokken ijs zijn voor het jaarlijkse ijssculpturenfestival in de Chinese stad. Zonder gevaar is het werk niet; jaarlijks valt er wel een werker in het water, onder het ijs. Het werk levert de boeren ongeveer 500 yuan per dag op, omgerekend 64 euro.
Foto Noel Celis/AFP
Slechts één wedstrijd speelde hij in de Britse Premier League. Een succes was de carrière van de Chinese Dong Fangzhuo bij Manchester United dan ook niet echt te noemen. Nu coacht de 34-jarige voetballer jonge kinderen, sommige met een beperking, in de stad Xiamen. De ster staat niet op de foto, zijn pupillen wel.
Foto Hector Retamal/AFP
Met de kerstvakantie voor de deur vragen toeristen en Fransen zich af of ze hun plannen moeten bijstellen nu het erop lijkt dat er ook rond de Kerst nauwelijks treinverkeer is en scholen, instellingen en horeca gesloten zijn vanwege stakingsacties. Inzet van de stakingen die Frankrijk al zestien dagen in de greep houden, zijn de ingrijpende pensioenplannen van de regering, die een eenduidig systeem wil invoeren ter vervanging van de huidige 42 verschillende pensioenregelingen.
Foto Jean-Philippe Ksiazek/AFP
Vrede in Syrië – het is tot nu toe een onmogelijke opgave gebleken. In ruim acht jaar oorlog is het land volledig verwoest, zijn elf miljoen Syriërs ontheemd en zijn er ruim 500.000 doden gevallen. Wat begon als de Syrische variant op de Arabische Lente ontaardde in een burgeroorlog die er voorlopig in lijkt te eindigen dat Bashar al-Assad het land dankzij steun van Rusland en Iran weer grotendeels onder zijn controle heeft gebracht. In het noordoosten is Turkije een offensief begonnen, waardoor ook daar Syriërs op de vlucht slaan en hun heil zoeken in onder meer dit kamp bij Hasakah.
Foto Delil Souleiman/AFP
Wanneer het begint te schemeren, zo rond vier uur, gaat lantaarnopsteker Jan Tater aan het werk. In de adventperiode steekt hij, gekleed in een kostuum, alle 37 historische gaslampen op de Karelsbrug in Praag aan. Het trekt veel bekijks van toeristen. Ook in Wroclaw (Polen) en Baden-Baden (Duitsland) zijn nog lantaarnopstekers actief.
Foto Martin Divisek/EPA