Dé politieke verhalen van 2019 | Bijleveld haalt tóch de kerst

De Haagse Stemming Met Ank Bijleveld, Michel Rog en Bart Snels. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!

In de laatste editie van De Haagse Stemming van 2019 blikken we terug op de beste stukken in de krant van het afgelopen jaar. En we waren erbij tijdens de laatste rituelen van het politieke seizoen.

BIJLEVELD EN DE BOM: Ze bleef overeind, maar overtuigend was het allerminst. Sterker nog: in het derde Hawija-debat zorgde minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) eerder voor méér dan voor minder verwarring. Dat was een direct gevolg van de strategie van het kabinet van de afgelopen maanden. Begin november werden de 70 burgerdoden die in Hawija vielen nog ronduit erkend, maar een paar weken later had premier Mark Rutte het ineens over onbevestigde „geruchten” over zo’n aantal. Donderdag, vlak voor het debat, kwamen onderzoekscollectief Airwars, NRC en NOS met informatie die de kabinetslezing tegensprak. Het gevolg was een richtingloos welles-nietesdebat. Juist in die verwarring kon Bijleveld overeind blijven – gered door de onduidelijke communicatie tussen het Nederlandse leger en de Amerikanen.

DICK-MOVE: Niemand wilde, maar Dick Schoof denkt dat hij het kan. Op de valreep van het jaar werd bekend dat de baas van de AIVD het ministerie van Justitie gaat leiden, als opvolger van Siebe Riedstra. Die vertrok sneller dan verwacht en liet het ministerie – notoir moeilijk door de enorme omvang en de kans op incidenten – plots zonder secretaris-generaal achter. Die is nu gevonden, maar de bestaande problemen zijn daarmee nog lang niet opgelost.

DE VERHALEN VAN 2019: Welk stuk van het afgelopen jaar bleef je bij? Dit zijn de keuzes van de politieke redactie van NRC:

3FM, RTL Boulevard, Angela Merkel: In het jaar waarin Mark Rutte aan het tiende jaar van zijn premierschap begon, stak Barbara Rijlaarsdam veel op van het profiel dat Petra de Koning schreef van de premier in een cruciale week: van de aanslag in Utrecht tot verkiezingsdag tot belletjes met RTL Boulevard.

Boemerang: Wouter van Loon nomineert niet één, maar twee terugblikken op de stikstofcrisis. „Deze stukken van Trouw laten genadeloos zien hoe Maxime Verhagen en Henk Bleker hun hoofd stoten aan hun eigen beleid.”

Niet leuker, niet makkelijker: Als we het over de toeslagenaffaire hebben, verdient de verslaggeving van Trouw en RTL helemaal een pluim. Maar, zegt Petra de Koning, lees ook dit stuk terug dat Marike Stellinga in september schreef. „Met een wethouder die zegt: ‘De olifant in de kamer is de Belastingdienst’.” Dat hebben we gemerkt.

Ottenpaadje: „We zullen Henk Otten, zegt Henk Otten, vaker gaan zien.” Zo begon het NRC-interview met Henk Otten in april. Daar kreeg hij gelijk in. „Een verhaal van binnenuit een partij die net een doorbraak heeft beleefd. Zeldzaam”, vond Tom-Jan Meeus.

Scorebordpolitiek: Claudia Kammer nomineert de reconstructie van de stikstofcrisis die leidde tot de snelheidsverlaging naar 100 km/u. De VVD stelde dat compromis tot het allerlaatste moment uit, maar toen waren de billboards heimelijk al besteld.

Timmerfrans: Stéphane Alonso las met veel genoegen hoe Frans Timmermans zijn lijsttrekkerscampagne voerde voor de Europese Parlementsverkiezingen. „Je merkte dit jaar: Europa doet ertoe. En tegelijkertijd was dit het begin van de wederopstanding van de PvdA.”

Bittere pil: De reconstructie van de ruzie over het BIT, de ict-waakhond van de overheid, is de keuze van Pim van den Dool. „Het geeft een bizar inkijkje in de Haagse binnenwereld, waar een toezichthouder die uitstekend functioneert het leven zo zuur mogelijk wordt gemaakt.”

Bericht uit de PVV: Je leest niet vaak over de binnenwereld van de PVV. Dat maakte het uitgebreide interview met oud-Kamerlid Karen Gerbrands zo interessant. „En dan ook nog eens over een ontzettend lastig onderwerp”, zegt redactiechef Guus Valk: „de zelfdoding van haar vriendin Willie Dille.” De auteurs vertelden er meer over in een speciale aflevering van Haagse Zaken.

Paradijsvogels: „Dit stuk bewijst dat de politiek tegenwoordig nogal ontvankelijk is voor paradijsvogels, vrijbuiters en gelukzoekers”, zegt Philip de Witt Wijnen over het interview met de kersverse voorzitter van de Partij voor de Dieren. Het was het begin van maanden bonje.

TOT SLOT: De laatste Kamerdag betekende als vanouds een stortvloed aan moties en stemmingen. Het was ook de dag waarop de ministeries hun vaste kerstborrels hielden – zoals Financiën, waar de vertrekkende staatssecretaris Menno Snel, bij zijn eigen ambtenaren nog steeds geliefd, op het luidste applaus kon rekenen. En het was de dag van de traditionele kerstdisco in perscentrum Nieuwspoort, waar Kamerleden Michel Rog (CDA) en Bart Snels (GroenLinks) uitblonken op de dansvloer – volgens ingewijden dan. Nu zit het politieke jaar er echt op, dus ook De Haagse Stemming is er even tussenuit. We zien elkaar als het nieuwe politieke seizoen begint, op 13 januari. Tot dan!

QUOTE VAN DE DAG:

„Zijn jullie aan het kijken waar ze is?!”

In het rommelige debat met Ank Bijleveld is de minister zelf even verdwenen en probeert Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib haar met hulp van de bodes op te sporen.