Bureau ICT-toetsing wordt permanent en komt op grotere afstand van ministerie

Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) wordt permanent. De onafhankelijkheid van de it-toezichthouder wordt „benadrukt” door het bureau op grotere afstand van het ministerie te zetten.
Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) werd in 2015 opgericht om ict-projecten van de overheid beter te controleren.
Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) werd in 2015 opgericht om ict-projecten van de overheid beter te controleren. Foto iStock

Het Bureau ICT-toetsing (BIT), dat de voortgang van ict-projecten van de overheid controleert, wordt permanent en gaat vanaf 2020 verder als een onafhankelijk adviescollege, op grotere afstand van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat meldt minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer.

„Het BIT heeft de afgelopen jaren een positief effect gehad op de beheersing van ICT-projecten binnen de Rijksoverheid”, staat in een persbericht dat werd uitgebracht na de wekelijkse ministerraad. Door de nieuwe status van het BIT – „om de onafhankelijke positie te benadrukken” – kan de Tweede Kamer straks direct om toetsing of advies van grote it-projecten van de overheid vragen. De taken van het BIT worden ook uitgebreid, zodat de overheid meer kan leren van de vaak kritische adviezen.

Lees ook: Ministerie vindt toezichthouder ict te kritisch

Het BIT, dat ieder ict-project kan onderzoeken dat de rijksoverheid meer dan 5 miljoen euro kost, werd in 2015 aanvankelijk tijdelijk opgericht nadat een commissie onder leiding van het voormalige VVD-Kamerlid Ton Elias onderzoek had gedaan naar het mislukken van ict-projecten van de overheid en waarom die zoveel langer duurden dan aanvankelijk gedacht. Dure IT-mislukkingen moeten zo voorkomen worden.

‘Nodeloos ingewikkeld’

De kritische, openbare adviezen van het BIT gaan vaak over langjarige, prestigieuze IT-projecten waar soms tientallen miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. Afgelopen week nog adviseerde het BIT de politie te stoppen met een IT-project. Het Operationeel Politie Platform werd in een rapport risicovol, nodeloos ingewikkeld en duur genoemd. De politie investeerde zeker 44 miljoen euro.

Die directheid stuitte op weerstand in ambtelijk Den Haag, waardoor de onafhankelijke positie van het bureau onder druk kwam te staan. In september stapten enkele leden van het BIT daarom op, onthulde NRC. Topambtenaren op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar het BIT onder valt, wilden dat een onafhankelijke evaluatie van het bureau aangepast werd. De evaluatie zou te weinig kritiek bevatten.

Het BIT heeft zijn werk onafhankelijk kunnen doen, oordeelt de ministerraad vrijdag. Om de „onafhankelijkheid te benadrukken” komt het bureau wel „op grotere afstand van het ministerie” te staan. Het BIT blijft onder de verantwoordelijkheid van Binnenlandse Zaken vallen.