Biertje? Nederlanders weten te weinig over effect alcohol op de gezondheid

Foto Koen Suyk/ANP

Vergroot alcholgebruik het risico op borstkanker? Is er een link tussen alcoholgebruik en dementie? Een groot deel van de Nederlanders blijkt de antwoorden op deze en andere vragen over de schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid niet te weten.

In een peiling van het ministerie van Volksgezondheid en het Trimbos-instituut scoorde meer dan de helft van de ondervraagden een onvoldoende. Nederlanders onderschatten hun kennis over de gezondheidsrisico’s van alcohol, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Alleen op de vraag wat de negatieve gevolgen van alcohol zijn voor de lever wist bijna 90 procent van de deelnemers goed te antwoorden. Verder wist een derde van de ondervraagden dat de Gezondheidsraad adviseert geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan een glas per dag. Doel van het ‘alcoholexamen’, dat deel uitmaakt van het Nationaal Preventieakkoord, is het bewustzijn over de gezondheidsrisico's van alcohol te vergroten. Het ministerie heeft ook een actie opgezet voor iedereen die na de kerstborrels de drank wil laten staan.