Vuurwerk alleen op aangewezen plekken? Dat plan gaat niet door

Talk of the Town Dit jaar zouden er in Amsterdam geen vuurwerkvrije zones zijn, maar speciale plekken waar vuurwerk wél mocht. Dat is niet gelukt. En de centrale vuurwerkshow ontbreekt deze jaarwisseling.

Foto Niels Wenstedt/ANP

Eigenlijk had Johnas van Lammeren (fractievoorzitter Partij voor de Dieren) het juist andersom gewild: geen vuurwerkvrije zones, maar „aangewezen plekken om vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling, zoals het Havengebied en NDSM-terrein. Elders in de stad zou vuurwerk verboden moeten zijn”. Dit als onderdeel van een proces om „consumentenvuurwerk geheel te verbieden”. Zover is het echter niet gekomen.

De raad nam het initiatief van Van Lammeren uit 2017 tot een grotendeels vuuwerkvrije stad weliswaar aan, maar in juli van dit jaar liet burgemeester Femke Halsema in een brief weten dat het college kiest „voor een geleidelijke verandering naar een veilig en feestelijk oud en nieuw voor iedereen, met steeds minder overlast”. Wel zijn er vuurwerkvrije zones, zoals rondom ziekenhuizen en dierenopvancentra. Ook voor de stadsparken geldt dat ze vuurwerkvrij zijn.

Deze jaarwisseling ontbreekt overigens ook een grote gemeentelijke vuurwerkshow. De afgelopen jaren was die op de Kop van Java-eiland, maar omdat er te weinig publiek kwam kijken is die dit jaar afgelast. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt desgevraagd dat er nu geen centraal vuurwerkevenement komt, en evenmin een ‘Nationaal Aftelmoment’, zoals dat jaren live op tv werd uitgezonden.

Niet gelukt

De burgemeester erkent dat er „een zeer groot draagvlak (81 procent) is voor het terugdringen van overlast door consumentenvuurwerk”. Een ruime meerderheid van de Amsterdammers (88 procent) vindt het belangrijk dat de gemeente daarin een actieve rol speelt.

Dit jaar is er géén grote vuurwerkshow en dus ook geen ‘Nationaal Aftelmoment’ in Amsterdam. Foto Niels Wenstedt/ANP

Volgens Van Lammeren zou voor de aanstaande jaarwisseling al een geheel verbod gelden, maar dat is dus niet gelukt.

Van Lammeren: „Er zouden alleen een paar specifieke zones komen waar vuurwerk mag worden afgestoken. Dat was een mooi idee, maar op 14 december liet de burgemeester aan stadszender AT5 weten dat dat toch pas een jaar later wordt. Voor de eerstvolgende raadsvergadering heb ik dit uitstel op de agenda geplaatst, maar die is pas in januari.” Van Lammeren betreurt deze „traagheid van besluitvorming des te meer, omdat we in landelijk opzicht koplopers waren van een nieuw anti-vuurwerkbeleid, maar nu liggen we weer achterop. Voor een college van GroenLinks is dat niet conform hun statuur”.

Ook het idee dat Amsterdammers samen met hun straat of buurt afspraken maken over het wel of niet afsteken van vuurwerk werkt volgens Van Lammeren niet: „Dat levert alleen maar onrust en ruzie op. Stel jij wilt geen vuurwerk en je buurman wel, hoe los je dat op?” Het college denkt daar nu echter anders over: men spreekt over „vertrouwen in de kracht van de onderlinge afspraak tussen buurtbewoners”.

Foto iStock

Gebrek aan handhaving

Het uitstel van het nieuwe vuurwerkbeleid komt voort „uit gebrek aan handhaving”, vertelde de burgemeester aan AT5. „We kregen het gewoon niet rond in handhaving en voorbereiding. Dus we dachten: we kijken het nog een jaar aan.” Raadslid Zeeger Ernsting (GroenLinks) begrijpt de teleurstelling van de Partij voor de Dieren en laat weten dat het nieuwe beleid in januari inderdaad geagendeerd wordt: „Als je een nieuw beleid introduceert, dan moet dat geloofwaardig zijn en gehandhaafd kunnen worden binnen de driehoek politie, brandweer en ambulance. Als dat niet gebeurt ontstaan er chaotische situaties. We begrijpen de pragmatische keuze die de burgemeester maakt. Het doel blijft evenwel hetzelfde: een goeddeels vuurwerkloze stad. Daarbij willen we alle partijen betrekken.”

Van Lammeren meent dat de burgemeester met dit besluit niet conform de raad en de publieke opinie handelt: „Het merendeel van de Amsterdammers wil geen overlast van vuurwerk. Het is gevaarlijk, dat hebben we vorig jaar gezien toen tijdens de jaarwisseling het geweld tegen agenten en hulpverleners verdubbelde. De maatschappelijke discussie over vuurwerk is volop gaande. Daar zou een stad als Amsterdam een beslissende rol in kunnen spelen.”

Lees ook: Kabinet verwacht meer van kabinet tegen vuurwerk

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.