Recensie

Recensie Uit eten

Voor de betere galettes en crêpes bij u in de buurt

Uit eten Rotterdam Frank van Dijl recenseert elke twee weken een restaurant in Rotterdam.

Foto Walter Herfst
Foto Walter Herfst

Ik kan mij, weet ik uit betrouwbare – zij het niet geheel objectieve – bron, meten met de beste pannenkoekenbakkers. Zelfs met die van Normandië, waar plaatselijke koekenbakkers het graag doen voorkomen alsof zijzelf, hoogstpersoonlijk, verantwoordelijk zijn voor de uitvinding van de lekkernij.

In Frankrijk bakken ze behalve de crêpe ook de galette, een variant die in Bretagne en Normandië als de overtreffende trap van de pannenkoek geldt. Voor het beslag wordt boekweitmeel gebruikt. Omdat de structuur wat steviger is, kun je de galette superdun maken, de ideale verpakking voor een hartige vulling.

Was ik voor de restaurantrubriek deze week in een pannenkoekenhuis? Nee, maar bij Buurtbistrot Laurensius hebben ze crêpes én galettes hoog in het vaandel. Eerst over dat ‘buurtbistrot’. De buurt is die rond de Saftlevenstraat, een stil stukje stad omgeven door nerveuze verkeersaders. Een bistrot, in Nederland meestal gespeld zonder die Franse ’t’ (die ze daar ook niet uitspreken), is volgens Van Dale een restaurantje met Franse inslag.

Laurensius neemt de buurt au sérieux want oprichters Sarah Ghodbane en Laurens van Beek, die elkaar in Parijs leerden kennen, stellen „zich tot doel de sociale cohesie in de wijk te versterken en het leefklimaat van onze buurt aangenamer te maken.” Op de site lezen we ook dat jongeren vanuit de buurtbistrot worden begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling. Het restaurant „is de motor om de doelen te verwezenlijken en je kunt natuurlijk gewoon heerlijk eten bij ons”, klinkt het ronkend. Als er dan ook nog dit-is-geen-pijp-achtig staat: „Ceci n’est pas un restaurant, c’est une rencontre de gourmands!” voelt de lekkerbek in ons zich zodanig aangesproken, dat we ons onverwijld richting Saftlevenstraat begeven.

Wat Franse inslag betreft zit je goed bij Laurensius, merkte ik al toen ik telefonisch reserveerde. Ik verheugde mij erop om het charmante accent aan de andere kant van de lijn in het echt te horen. We kregen er van gastvrouw Yasmine Belghith nog een riante glimlach bij ook. De eenvoudige inrichting is opgevrolijkt met slingers met bloemetjes, laurierblaadjes, takjes rozemarijn, kaneelstokjes en schijfjes gedroogde citrusvruchten. Op tafel staan een peper- en een zoutmolentje en een suikerstrooier zoals we die vroeger thuis hadden.

De kaart begint met de sectie „borrel” met een keuze uit jambon, saucisson, rillettes, fromage – hoe Frans wil je het hebben? O, wacht, er staan ook boulettes Hollandaise op: Hollandse bitterballen (7,50 euro). Misschien wat nuffig om daarmee te beginnen, maar dan maar nuffig. Daarna nemen we de soep van de dag, vandaag van pompoen, en uit het ruime aanbod van galettes neemt mijn dochter die met geitenkaas en chorizo (13,50 euro) en ik de „gourmand”; buikspek, zeewiertartaar, „wat groentjes” en artisjok (15,50 euro). Het kiezen van een dessert – een crêpe suzette? – stellen we nog even uit.

Bitterballen en soep arriveren tegelijkertijd, wat onhandig is. De bitterballen zijn lekker. Dat geldt ook voor de pompoensoep (4,90 euro) die niet te dik is en vol van smaak. Ik drink er witte huiswijn bij die zich nogal op de vlakte houdt (4,50 euro), mijn dochter cider (4 euro). De galettes die vervolgens op tafel worden gebracht, zijn fors bemeten en rijkelijk belegd. Dun, zoals het hoort, en van zichzelf naar niets anders smakend dan naar boekweit. Laurensius maakt ze van boekweitmeel, zeezout en water, meer niet. Het is dus de vulling die het doet. In mijn galette vind ik de zeewiertartaar enigszins een dissonant met het buikspek, de zoete aardappel en de andere ‘groentjes’. Niettemin brengen mijn papillen mij terug naar Villerville.

Al spoedig blijkt dat we te veel hebben besteld: hadden we de bitterballen maar achterwege gelaten of de kleinere galettes gekozen. Aan een nagerecht komen we zodoende niet toe, maar we weten waar we heen moeten.

Frank van Dijl is culinair recensent en journalist.