Uber treft miljoenenschikking om interne seksuele intimidatie

Medewerkers van Uber die slachtoffer zijn van seksueel intimidatie krijgen tezamen in totaal 4,4 miljoen dollar (ongeveer 4 miljoen euro).
Uber ging in mei 2019 naar de beurs. De ophef over de bedrijfscultuur begon met een blogpost van ex-werknemer Susan Fowler in 2017.
Uber ging in mei 2019 naar de beurs. De ophef over de bedrijfscultuur begon met een blogpost van ex-werknemer Susan Fowler in 2017. Foto Mark Lennihan/AP

De Amerikaanse taxidienst Uber heeft een schikking getroffen van 4,4 miljoen dollar (ongeveer 4 miljoen euro) in een federaal onderzoek naar seksuele intimidatie van medewerkers van het bedrijf. Dat meldt persbureau AP donderdag. Ook belooft Uber een registratiesysteem op te zetten voor veelplegers en managers die niet op tijd ingrijpen bij signalen van intimidatie.

De zaak kwam aan het licht doordat ex-werknemer Susan Fowler begin 2017 in een blogpost schreef dat Uber meldingen van herhaaldelijke seksuele intimidatie door haar voormalige baas negeerde. De betreffende chef zou namelijk te goed werk leveren. De blogpost zorgde voor ophef over de bedrijfscultuur bij Uber.

Lees wat we eerder schreven over de bedrijfscultuur bij Uber: De tijd van vulgaire grappen is voorbij voor Uber

Met de schikking komt een eind aan een onderzoek van de Amerikaanse overheidscommissie voor gelijke rechten op de werkvloer, dat volgde na de post van Fowler. De commissie concludeerde in datzelfde onderzoek dat bij Uber een cultuur van seksuele intimidatie heerste. Een intern onderzoek van het taxibedrijf leidde later tot dezelfde conclusie. Daarop werden meer dan twintig medewerkers ontslagen, onder wie oud-topman en Uber-oprichter Travis Kalanick.

De overheidscommissie gaat vrouwen die tussen januari 2014 en juni 2019 bij Uber werkten op de hoogte stellen van de schikking. Het is vooralsnog onduidelijk welke vrouwelijke (ex-)medewerkers in aanmerking komen voor een deel van de miljoenenschikking.