Opinie

Schoolreisje

In 010

Het was het schoolreisjesgevoel. ’s Ochtends in alle vroegte naar de bus, een beetje schemerig nog, en een dag vol spanning en avontuur in het verschiet. Geen uitzwaaiende ouders ditmaal. Wel een partytent naast CS, waar de reiziger hartelijk werd verwelkomd.

Koffie of chocolademelk, een vroege oliebol, brood met spijs. Maandagochtend kwart voor acht, nog even en we zouden aan boord gaan van de eerste elektrische RET-bus. Maar voor het zover was, zong het gelegenheids-kerstkoor van het vervoersbedrijf Stille Nacht. Langzaam werd het licht.

Temidden van dennetakken en kerstverlichting luisterden ambtenaren, leveranciers, politici en journalisten in dikke truien naar d’engelenzang. „Trek iets warms aan”, had de persvoorlichter van de RET vooraf vaderlijk geadviseerd, „want we gebruiken geen heaters, wel zo duurzaam.”

De RET wil in 2030 klimaatneutraal zijn. Daarom rijden er vanaf deze week 55 elektrische bussen door de Rotterdam, Vlaardingen en Schiedam. Daarna komen er iedere twee à drie jaar vijftig bij, sprak RET-directeur Maurice Unck. Wethouder Judith Bokhove toonde zich opgetogen. „Ik woon aan de Beukelsdijk, en daar komt heel wat langs. Maar straks wel schoon en zonder geluid.”

Toen was het half negen, en hadden we ‘speelkwartier’. „Riding through the streets in a good electric bus”, zong het koor ons verlekkerd toe. Om negen uur riep iemand met een kerstmuts: „We gaan vertrekken.”

Wat een bus! Een vloer die lijkt op parket, USB-oplaadpunten voor de reiziger en pinautomaten om contactloos te betalen. Ik zat naast de persvoorlichter en vroeg gewiekst: mooi al dat geruisloze rijden, maar hoe moet de wandelaar of fietser de bus horen aankomen? „Onder de twintig kilometer is er een signaleringsgeluid”, antwoordde hij, „en daar boven hoor je de banden.” Ik stond perplex. Binnen een half uur waren we op onze eindbestemming: de busstalling aan de Kleiweg. De chauffeur had een goede rit achter de rug. „Heerlijk, je zweeft over de weg. En veel minder schokkerig zonder al dat schakelen.”

Het was slechts een kort, winters schoolreisje, maar wel supersonisch elektronisch. Ik vermoed dat er op Rotterdams bodem zelden een gezelliger maandagochtend is geweest.