Schadevergoeding

Symbool van #metoo-beweging wint verkrachtingszaak in Japan

De Japanse journaliste Shiori Ito krijgt een schadevergoeding van omgerekend 27.000 euro van een prominente tv-verslaggever die haar heeft verkracht. Dat bepaalde een civiele rechtbank in Tokio woensdag. De rechtbank erkent dat Noriyuki Yamaguchi, die als politiek verslaggever werkte voor een groot mediabedrijf „zonder haar toestemming geslachtsgemeenschap had met Ito, die onder invloed en bewusteloos was”. De uitspraak is een zege voor de #metoo-beweging in Japan, waar slachtoffers meestal zwijgen over seksueel misbruik. De 30-jarige Ito, symbool van die beweging, kwam als een van de eersten naar buiten met haar verhaal. Ito werd naar eigen zeggen in 2015 verkracht toen zij bewusteloos was. De 53-jarige verslaggever nodigde haar uit om over een baan te praten. Ito vermoedt dat hij haar heeft gedrogeerd. Ze zegt dat hij bovenop haar lag toen ze wakker werd in een hotelkamer. (BBC)