Ridouan Taghi met privévlucht overgebracht naar Nederland

Drugshandelaar Ridouan Taghi (41) is maandag aangehouden in een villa in Dubai. Hij werd internationaal gezocht in verband met drugshandel en liquidaties.
Advocaat Inez Weski vrijdagochtend bij de rechtbank op Schiphol. De Rotterdamse neemt de verdediging van Taghi weer op zich.
Advocaat Inez Weski vrijdagochtend bij de rechtbank op Schiphol. De Rotterdamse neemt de verdediging van Taghi weer op zich. Foto Evert Elzinga/ANP

Ridouan Taghi is in de nacht van woensdag op donderdag aangekomen in Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Maandag werd bekend dat de crimineel is aangehouden in een villawijk in Dubai. Volgens het OM hebben de autoriteiten in Dubai gevraagd om Taghi op te halen. Advocaat Inez Weski heeft donderdag aangekondigd dat ze de verdediging van Taghi weer op zich neemt.

Taghi is uit veiligheidsoverwegingen met een gecharterd vliegtuig naar Nederland gehaald. Op verzoek van de autoriteiten in Dubai heeft de Nederlandse politie hem opgehaald. Rechteloze „ontvoering”, aldus Weski tegen persbureau ANP. In oktober trad ze juist terug als advocaat omdat het Marengo-proces volgens haar „niet eerlijk” verliep.

Vught

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft op zijn beurt tegen het ANP gezegd dat de overdracht van Taghi geheel volgens „de regels van de rechtsstaat” is verlopen. Van een ontvoering is geen sprake, zegt hij. Taghi kon volgens Grapperhaus zo snel naar Nederland worden gevlogen omdat hij op oneigenlijke wijze Dubai was binnengekomen. Het emiraat wilde hem daarom snel weer zien gaan.

Eenmaal geland is hij naar een penitentiaire inrichting vervoerd, onduidelijk is waar in Nederland hij nu verblijft. Het meest voor de hand liggend is de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, de gevangenis met het strengste regime van Nederland.

Justitie ziet in Taghi de leider van een criminele organisatie die op grote schaal in cocaïne handelt. Daarnaast zou hij opdracht hebben gegeven voor zeker vijf liquidaties en zes pogingen daartoe. Die zaken staan centraal in het Marengo-proces, waar justitie hem nu zelf wil laten verklaren. De eerstvolgende zittingsdagen zijn op 27 en 28 februari. Tot die tijd blijft Taghi vastzitten, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket.

Saïd R. is na de arrestatie van Ridouan Taghi de belangrijkste verdachte in de strafzaak Marengo die nog voortvluchtig is. Wie is deze man?

Marokko

De overdracht is verrassend snel gebeurd. Nederland zou bij de Verenigde Arabische Emiraten om zijn uitlevering vragen en hoofdofficier van Justitie Fred Westerbeke sprak maandag de verwachting uit dat de bijbehorende procedure enkele weken in beslag zou nemen. Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten hebben geen uitleveringsverdrag, maar onderhandelden in de maanden tot aan Taghi’s uitlevering al wel. Na de aankondiging van zijn aanhouding werd duidelijk dat Dubai Taghi wilde uitzetten en daar haast bij had, zegt de OM-woordvoerder.

Ook Marokko, Taghi’s geboorteland, was op de uitlevering van Taghi uit. Het feit dat dat land wel afspraken heeft met de Emiraten, werd als mogelijk obstakel gezien bij het spoedig ophalen van de meest gezochte crimineel van Nederland.