Reddingsschip Sea-Watch mag van Italiaanse rechter weer het water op

De Sea-Watch 3 werd in juni aan de ketting gelegd, nadat de reddingsorganisatie ondanks een verbod van Italiaanse autoriteiten besloot migranten aan land te brengen.
De Sea-Watch 3 lag in juni weken voor de kust van Lampedusa.
De Sea-Watch 3 lag in juni weken voor de kust van Lampedusa. Foto Elio Desiderio/EPA

Het reddingsschip Sea-Watch 3 mag na bijna zes maanden weer het water op. Een Italiaanse rechter in Palermo oordeelde donderdag dat het vaartuig onterecht vast werd gehouden. De hulporganisatie Sea Watch meldt dat het schip zo snel mogelijk uit zal varen om het reddingswerk tussen Libië en Italië te hervatten.

Eind juni besloot kapitein Carola Rackete ruim veertig migranten aan boord van Sea-Watch 3 toch aan land te brengen in Lampedusa, ondanks een verbod van Italiaanse autoriteiten. De schipper werd aangehouden en het vaartuig werd in beslag genomen. Rackete werd eerder al vrijgelaten.

Lees het interview met kapitein Carola Rackete: ‘Door de klimaatcrisis kan ons leven totaal ontwricht raken’

De Sea-Watch 3 voer eerder onder Nederlandse vlag, maar de organisatie besloot dit te veranderen naar een Duitse omdat Nederland niet genoeg hulp zou bieden. Ook had Sea Watch tot 2020 gekregen om te voldoen aan strengere Nederlandse veiligheidseisen. Dit jaar zijn op de route tussen Libië en Italië vermoedelijk meer dan duizend migranten overleden.