Presidentsfamilie

Angola haalt 4,5 miljard euro aan gestolen overheidsgeld terug

De overheid van Angola heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 4,5 miljard euro aan gestolen overheidsgeld weten terug te halen. Dat zei minister van Justitie Francisco Queiroz deze week in Abu Dhabi. Angola is na Nigeria het grootste olie-exporterende land van Afrika. Twee jaar geleden trad president José Eduardo dos Santos af, na bijna veertig jaar aan de macht te zijn geweest. De nieuwe president, João Lourenço, beloofde een strenge aanpak van de corruptie. Hij liet onder andere Dos Santos’ dochter Isabel ontslaan als hoofd van het staatsoliebedrijf. Justitie onderzoekt nu haar rol bij het wegsluizen van 38 miljoen dollar. Isabels broer José Filomeno werd ontslagen als hoofd van het staatsinvesteringsfonds. Hij staat nu terecht voor corruptie, samen met het vroegere hoofd van de centrale bank. (Reuters)