In beeld

Jules Deelder, fenomeen

Door de jaren heen bleef Jules Deelder trouw aan de verschijningsvorm die hem tot een fenomeen maakte: strak achterovergekamde haren, donkergetinte brillen (van vlindermodel tot ziekenfondsglaasjes), sikje onder zijn onderlip, nauwgesneden kostuums en doorgaans gepunte schoenen. Weliswaar verscheen hij als beginnend dichter nog in hippie-uitvoering, met een bolrond afro-kapsel, maar lang heeft dat niet geduurd. Al na een paar jaar vond Deelder de vorm die hem het beste paste. En hoewel zich sinds die tijd nog wel wat kleine variaties hebben voorgedaan, stond altijd vast hoe hij zich wilde presenteren. Als de man die bleef wie hij was.
Boven alles was Jules Deelder een Rotterdammer. Deze foto werd gemaakt in 1984, met uitzicht op het centrum van de stad, maar had zo'n iconische lading dat hij drie weken geleden nog beeldvullend werd geprojecteerd in De Doelen, waar Deelder toen zijn 75ste verjaardag vierde.
Foto Vincent Mentzel
Deelder als ongeëvenaard voorlezer van eigen werk in een iets vroegere verschijningsvorm, anno 1986.
Foto ANP
Herman Brood (l), Jules Deelder (m) en Hans Frisch openen een tentoonstelling van eigen beeldend werk in galerie Van der Have in Amsterdam. in 1984. De action paintings die ter plekke door de drie kunstenaars werden gemaakt, gingen grif van de hand.
Foto ANP
In 1999 organiseerden vrienden van het Rotterdamse jeugdtheater Hofplein in Rotterdam een strijk-en schoonmaakaktie om de uit de puinhopen van een brand geredde spullen weer bruikbaar te maken. Jules Deelder hielp mee.
Foto Cor Mulder / ANP
Rotterdams burgemeester Aboutaleb huldigt de vermaarde stadsgenoot (en nachtburgemeester) tijdens een ceremonie in het stadhuis, anno 2014.
Foto Koen van Weel / ANP
Deelder als familieman, met dochter Ari (midden) en vrouw Annemarie (rechts), op het Boekenbal van 2009, in de Stadsschouwburg in Amsterdam.
Foto Vincent Mentzel
Deelder anno 2006.
Foto Lex van Rossen
Deelder aan het woord op het Poetry International Festival in Rotterdam in 2014. Zelf stond hij mede aan de wieg van het festival, dat destijds zijn 45ste editie beleefde.
Foto Andreas Terlaak
Poseren ging Jules Deelder altijd uitstekend af, zo ook hier, in 2017.
Foto Frank Ruiter
Op bezoek in de Kunsthal in Rotterdam, die in 2016 een speciale tentoonstelling aan Deelder wijdde.
Foto Merlin Daleman
Ook als zijn gezicht grotendeels schuil ging achter de rand van zijn hoed, zoals hier in 2009, bleef Deelder onmiddellijk herkenbaar.
Foto Vincent Mentzel
Rotterdamse dichter Jules Deelder viert zijn 75e verjaardag met een jubileumviering, samen met onder anderen saxofonisten Benjamin Herman en Boris van der Lek, Hans Dulfer en Loes Luca.
Foto Paul Bergen / ANP
Jules Deelder treedt samen met zangeres Loes Luca op in de Doelen. De Rotterdamse dichter viert zijn 75e verjaardag met een jubileumviering.
Foto Paul Bergen / ANP