In allerijl genomineerde handbalsters worden Sportploeg van het Jaar 2019

De Nederlandse handbalsters na het behalen van de wereldtitel.
De Nederlandse handbalsters na het behalen van de wereldtitel. Foto Ronald Hoogendoorn/ANP

De ploeg werd maandag, een dag na de behaalde wereldtitel, in allerijl genomineerd. En dat was niet voor niets: woensdagavond werden de handbalvrouwen uitgeroepen tot Sportploeg van het Jaar.

De andere winnaars waren wielrenner Mathieu van der Poel (Sportman van het Jaar), atlete Sifan Hassan (Sportvrouw van het Jaar), baanwielrencoach Hugo Haak (Coach van het Jaar) en handbiker Jetze Plat (Paralympisch Sporter van het Jaar).

Opvallend was dat veel winnaars afwezig waren. Zo traint Sifan Hassan in de Verenigde Staten. Zij sprak de zaal toe via een scherm. Van der Poel liet het gala aan zich voorbij gaan omdat hij in het crossseizoen zit, en sprak een videoboodschap in.

Van der Poel werd dit jaar Europees kampioen mountainbike en veldrijden. In die laatste discipline won hij ook de wereldtitel. Op de weg won hij de Amstel Gold Race.

Hassan won bij de WK atletiek in Doha het goud op de 10.000 meter en de 1.500 meter. Daarmee is ze de eerste Nederlandse atleet die tweemaal goud wint op een WK. (NRC)

Handbalsters pagina E11