Agent omgekomen bij schietpartij FSB-hoofdkantoor in Moskou

Bij een schietpartij bij een kantoor van de Russische staatsveiligheidsdienst is zeker één FSB-agent omgekomen.
Politievoertuigen zetten de straat af bij het hoofdgebouw van de FSB, nadat daar een schietpartij had plaatsgevonden.
Politievoertuigen zetten de straat af bij het hoofdgebouw van de FSB, nadat daar een schietpartij had plaatsgevonden. Foto Shamil Zhumatov/Reuters

Bij een schietpartij rond het hoofdkantoor van de Russische staatsveiligheidsdienst FSB in Moskou is in ieder geval één dode gevallen. De persdienst Interfax meldt donderdagavond op gezag van de FSB dat het slachtoffer een agent van de dienst is. Persbureau Reuters schrijft dat er verder vijf gewonden vielen, onder wie mogelijk ook agenten. Volgens Russische staatsmedia is de schutter inmiddels „geneutraliseerd”, al wordt die term niet toegelicht.

De eerste berichten over de schietpartij verschenen in de middag. De dader zou zijn beginnen te schieten bij de ingang van het FSB-kantoor - het is niet duidelijk of hij erin slaagde om het gebouw binnen te komen. Eerder meldden Russische media als het Engelstalige Meduza en de krant Izvestia dat er wellicht meer daders bij de schietpartij betrokken waren, maar via het persbureau Interfax laat de FSB weten dat het om één man gaat.

De politie van Moskou zette speciale eenheden in om de schietpartij te beëindigen. Op sociale media werden donderdagmiddag video’s geplaatst waarop te zien is dat veel agenten en hulpdiensten ter plaatse waren en dat de straat werd afgezet. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

Het FSB-kantoor, van de voormalige KGB, staat bekend als de Ljoebjanka. Het ligt in het centrum van Moskou, naast het Kremlin en het Rode Plein. Op het moment dat de schietpartij begon was er nog veel winkelend publiek op straat, naast het overheidsgebouw ligt een groot winkelcentrum. De schietpartij zou hebben plaatsgevonden kort nadat de Russische president Vladimir Poetin donderdag zijn jaarlijkse marathonpersconferentie had gehouden.