Dichter Jules Deelder overleden na kort ziekbed

Jules Deelder is donderdag overleden na een kort ziekbed. De dichter werd volgens de familie „tot zijn eigen verbazing” 75 jaar.
Deelder, altijd in zwart gekleed, was naast dichter ook schrijver, muzikant en performer.
Deelder, altijd in zwart gekleed, was naast dichter ook schrijver, muzikant en performer. Foto Frank Ruiter

Dichter Jules Deelder is donderdag op 75-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt via uitgever De Bezige Bij. Deelder werd vorige maand 75 jaar. Die leeftijd bereikte hij volgens zijn familie „tot zijn eigen verbazing”.

Deelder, altijd in zwart gekleed, was naast dichter ook schrijver, muzikant en performer. Ook was hij de nachtburgemeester van Rotterdam, de stad waar hij in 1944 geboren werd. Vijftig jaar geleden verscheen Deelders eerste dichtbundel Gloria Satoria bij uitgever De Bezige Bij. Drie jaar eerder, in 1966, debuteerde hij op 21-jarige leeftijd als performer in Carré in Amsterdam.

Een week geleden poseerde Deelder nog voor de auteurs- en medewerkersfoto van De Bezige Bij in de bibliotheek van het Rijksmuseum. De uitgever gaf het werk van Deelder uit sinds 1969. „We zijn dankbaar dat hij zo lang bij ons schrijver en dichter is geweest”, zegt een woordvoerder van De Bezige Bij tegen persbureau ANP.

Lees ook deze necrologie: Rauwe dichter van de Rotterdamse straat

Echt Rotterdams Erfgoed

„Ik ben populair bij alle lagen van de bevolking. En niet alleen in Rotterdam”, vertelde Deelder in 2017 in gesprek met NRC. „Ik heb kennelijk iets te zeggen wat in veel mensen ook leeft.” In zijn geboortestad Rotterdam werd Deelder op handen gedragen. Vorige maand werd hij door Museum Rotterdam benoemd tot Echt Rotterdams Erfgoed.

Deelder had geen werkmethode bij het schrijven van zijn gedichten, vertelde hij tegen NRC. „Het is een kwestie van… Er valt je een regel in, die min of meer om antwoord vraagt.” Soms schreef hij een gedicht in één keer op, maar meestal was het schaven. „Als het lukt, dat alles op zijn plaats valt… daar doe je het voor.”

In De Doelen in Rotterdam werd vorige maand in een volle zaal de 75ste verjaardag van Deelder gevierd. Eerder op de dag werd hij door zijn favoriete voetbalclub Sparta tot lid van verdienste uitgeroepen vanwege zijn „levenslange support”. Deelder was een van de bekendste supporters van de eredivisieclub, die zondag met rouwbanden speelt. Boven een van tribunes van Het Kasteel, het stadion van de Sparta, staat Deelders spreuk „Dat de hemelpoort verdacht veel weg heeft van Het Kasteel”.

Lees ook: Ode aan de ondeelbare Deelder