Belgische militairen passen niet meer in pantservoertuigen na upgrade

De pantserwagens van de Belgische defensie ondergaan momenteel een upgrade. Die maakt ze onveilig, blijkt nu de eerste voertuigen terugkomen.

Een upgrade van 44 pantserwagens van het Belgische leger moest ze veiliger maken. Ze kregen een nieuwe bepantsering, airco en een verhoogde vloerplaat om beter bestand te zijn tegen bermbommen. Maar diezelfde upgrade maakt de Pandur-voertuigen „compleet onbruikbaar”, blijkt uit berichtgeving van VRT Nieuws.

De problemen werden duidelijk toen de eerste voertuigen terugkwamen. Toen bleek dat door de extra apparatuur en bepantsering nu binnenin veel te weinig plaats voor de bemanning is. De Vlaamse omroep kreeg een interne briefing van Defensie in handen. De voertuigen worden daarin beschouwd als „niet-operationeel en niet baanvaardig om veiligheidsredenen”.

Foto’s tonen dat het stuur tegen de benen duwt en het luik bovenin door het hoofd van de bestuurder omhoog wordt getild. Ook zou de bemanning niet goed meer bij de pedalen kunnen om te remmen. Evacueren bij een ongeval is moeilijk door het gebrek aan bewegingsruimte.

Kamerlid Wouter De Vriendt van Groen vindt dat de politiek verantwoordelijk is, zei hij woensdag bij Radio 1. „In tijden van moeilijke besparingen gooien we nu in feite 31 miljoen euro belastinggeld door de vensters, voor een upgrade die geen enkele zin heeft.”

Volgens Defensie is dit een niet-finale versie van de wagens. Het zou bovendien niet om 31, maar om 7 miljoen euro gaan, waarvan nu 1,7 miljoen euro is uitgegeven. De kabinetschef voegde toe dat de grootte van de bemanningsleden mogelijk beperkt zal moeten worden: mogelijk kan een deel straks niet langer zijn dan 1,70 meter.