Drukke avondspits door boerenprotesten, boetes uitgedeeld

Aan tientallen boeren werden boetes uitgedeeld vanwege hinder.
Boeren bij de afslag Uitgeest op de A9.
Boeren bij de afslag Uitgeest op de A9. Foto Koen van Weel/ANP

Door de boerenprotesten is het woensdagavond drukker op de weg dan normaal, melden Rijkswaterstaat en de ANWB. Momenteel staat er door het hele land zo’n vijfhonderd kilometer file. In meerdere regio’s staat het verkeer vast of wordt er langzaam gereden, al begint de verkeersdrukte af te nemen.

„De acties van de boeren treden spontaan op, dat maakt het lastig om iets te zeggen over de rest van de avond”, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat eerder op woensdag weten. Met name op de A1, A4, A5, A12 en de A15 was het druk.

Op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort stond eerder een kilometerslange file door trekkers op de weg. Ook op de A15 tussen Spijkenisse en Rotterdam reden tractoren, die het verkeer op de snelweg ophielden. De A12 bij Beek werd bovendien kort versperd door de boeren, een aantal van hen was aan het spookrijden. De politie maakte een einde aan de verkeerssituatie, maar deelde verder geen boetes uit.

Lees ook: Boeren gaan van hard tot radicaal

Het was woensdagmiddag druk op de wegen naar Duitsland: op de A12 vanuit Arnhem stond bijna twintig kilometer file vanwege de actievoerende boeren. Zo’n honderd Duitse boeren trokken in de ochtend al naar Nederland om mee te demonstreren in Arnhem. De Duitse politie begeleidde hen ‘s middags terug naar Duitsland.

Boete

Op de A27/A58 bij Breda werden rond 16.00 ongeveer twintig trekkers van de weg gehaald, meldt de politie. De boeren kregen een boete voor het rijden op de snelweg. Ook bij Ouderkerk aan de Amstel werden tientallen boetes uitgedeeld omdat zij op de A2 voor overlast zorgden.

Eerder op woensdag vonden door het hele land protestacties plaats, deze leidden in de ochtendspits ook al tot forse files. Groepjes boeren trokken onder meer naar het Media Park in Hilversum, waar zij demonstreerden bij de redactie van de NOS. Ook reden boeren met trekkers naar Tata Steel in IJmuiden en de raffinaderij van Shell in Pernis. De demonstraties zijn gericht tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De boeren vinden dat zij hierdoor onevenredig geraakt worden.