Thuiskok

Aardappelpuree

Als u een aardappelpuree wilt maken, is dit een recept gebaseerd op supersterrenchef Heston Blumenthal. Door de aardappelen eerst sous-vide te bereiden, worden de celwanden verstevigd. Daardoor duurt het langer om ze kapot te koken, en wordt de smaak intenser. De schillenmelk maakt de sterke aardappelsmaak helemaal af.

Was de aardappels goed en schil ze. Breng de schillen met de melk tegen de kook en laat 30 minuten trekken op laag vuur met een deksel op de pan. Zeef en druk er zo veel mogelijk vocht uit. Er is 100 milliliter nodig voor het recept. De schillen kunnen nu weg. Snijd de aardappels in plakken van 2,5 centimeter, vacumeer ze en kook ze 30 minuten voor op 70 graden in een sous-vide koker. Spoel de aardappels af en laat ze afkoelen.

Zet ze op met koud water. Kook ze in 30 minuten gaar vanaf het moment dat het water kookt. Ze moeten zo zacht zijn dat ze bijna uit elkaar vallen. Giet de aardappels af en laat op zacht vuur droogkoken. Smelt ondertussen de boter in een pan en breng samen met de melk van de schillen aan de kook. Pureer de aardappels met een passe vite of pureeknijper. Roer het hete mengsel van melk en boter erdoor en breng de puree op smaak met peper en zout.