Sportgala: Van der Poel, Hassan en handbalteam winnen

Wielrenner Mathieu van der Poel won dit jaar onder meer de Amstel Gold Race, Sifan Hassan won goud op de 10.000 en 1.500 meter op de WK atletiek.
Sifan Hassan sprak via een scherm tijdens het Sportgala in AFAS Live. Vijf van de zes genomineerden waren afwezig.
Sifan Hassan sprak via een scherm tijdens het Sportgala in AFAS Live. Vijf van de zes genomineerden waren afwezig. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Mathieu van der Poel, Sifan Hassan en de Nederlandse handbalsters zijn woensdag in de prijzen gevallen tijdens het Sportgala.

Van der Poel is de Sportman van het Jaar 2019. De wielrenner kreeg woensdagavond die onderscheiding tijdens het jaarlijkse Sportgala. Hij werd dit jaar Europees kampioen mountainbike en veldrijden. In die laatste discipline won hij ook de wereldtitel. Ook op de weg had hij succes: de 24-jarige won de Amstel Gold Race.

De prijs van Sportvrouw van het Jaar ging naar atlete Sifan Hassan. Zij won bij de WK atletiek in Doha het goud op de 10.000 meter en de 1.500 meter. Daarmee is ze de eerste Nederlandse atleet die tweemaal goud wint op een WK.

Het Nederlands vrouwenhandbalteam won afgelopen zondag in Japan historisch goud op het WK. Zij werden maandag alsnog genomineerd voor de titel van Sportploeg van het Jaar. Koepel NOC-NSF, dat het sportgala organiseert wijzigde de regels om het team zo kort voor het evenement nog toe te kunnen voegen.

Lees meer over de kritiek en lof voor de vakjury van het Sportgala

Veel afwezigen

Hassan werd als Sportvrouw verkozen boven shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten. Andere genomineerden in de categorie Sportman van het Jaar waren voetballer Virgil van Dijk en autocoureur Max Verstappen. Vijf van de zes individuele sporters waren woensdagavond afwezig bij de uitreiking. Zo traint Hassan in de Verenigde Staten. Van der Poel liet het gala aan zich voorbij gaan omdat hij nu in het crossseizoen zit.

Ook de handbiker Jetze Plat, Paralympisch Sporter van het Jaar, was afwezig vanwege training. Hugo Haak, de coach van de baanwielrenners, kon wel in persoon zijn onderscheiding in ontvangst nemen. Voor het Sportgala, dat woensdagavond plaatsvond in de evenementenhal AFAS Live in Amsterdam, nomineert een jury van tevoren enkele sporters. Profs brengen op die kanshebbers hun stem uit.