In beeld

Somalië heeft last van droogte én overstromingen

Normaal gesproken heeft Somalië vooral last van droogte, maar eind oktober werd het land juist getroffen door overstromingen. Het Oost-Afrikaanse land wordt geteisterd door een veelvoud aan problemen - van armoede tot terreur. Somalië is hierdoor extra kwetsbaar voor onregelmatige weerpatronen, die steeds extremer lijken te worden.
Vrouwen lopen naar hun tent in een opvangkamp in de buurt van de stad Beledweyne. Somalië werd eind oktober getroffen door hevige overstromingen.
Foto Luis Tato/AFP
Honderdduizenden mensen moesten noodgewdongen hun huis verlaten. In het land was al sprake van honger als gevolg van droogte - nu zijn landbouwgronden vernietigd door een teveel aan water.
Foto Luis Tato/AFP
De overstromingen begonnen toen rivieren in zuidwestelijk Somalië buiten hun oevers traden. Somalië heeft twee regenseizoenen: de Gu (april t/m juni) en de Dayr (oktober t/m november). Tijdens de Gu was er dit jaar weinig neerslag. De Dayr werd gekenmerkt door hevige regenval.
Foto Luis Tato/AFP
De overstromingen laten zien hoe kwetsbaar het Oost-Afrikaanse land is voor extreme weersomstandigheden. Onregelmatige regenval en aanhoudende droogte komen in Somalië steeds vaker voor.
Foto Luis Tato/AFP
Somalië werd na de onafhankelijkheid geregeerd door dictator Siad Barre. Toen hij in 1991 ten val werd gebracht, onstond chaos in het land. Sindsdien wordt Somalië geteisterd door burgeroorlogen, armoede en terreur- versterkt door stammenconflicten en religieus extremisme.
Foto Luis Tato/AFP
De Shabelle - de belangrijkste rivier van het land - was vroeger nog onderdeel van een uitgebreid irrigatiesysteem. Door de politieke instabiliteit is dit niet langer het geval. Volgens de Somalische milieuonderzoeker Ahmed Awale is het land door de elkaar versterkende menselijke conflicten en milieuproblemen in een neerwaartse spiraal beland.
Foto Luis Tato/AFP
Milieumaatregelen worden niet goed gehandhaafd en de illegale handel in houtskool – de belangrijkste inkomstenbron van terreurgroep Al Shabaab - zorgt voor ontbossing en voor nog meer droogte en voedselschaarste.
Foto Luis Tato/AFP
Nigeriaanse politie patrouilleren in een wijk die zwaar is getroffen door de regen. Sinds 2007 zijn in Somalië soldaten van de Afrikaanse Unie als onderdeel van een vredesmissie in het land aanwezig.
Foto Luis Tato/AFP
Niet alle Somaliërs zijn blij met de aanwezigheid van de buitenlandse troepen - dit geldt vooral voor de soldaten uit buurland Ethiopië.
Foto Luis Tato/AFP
Een ontheemde vrouw doet de vaat in een opvangkamp. Volgens Abdifatah Hared van milieuorganisatie Greenwatch Trust is er in het land nog te weinig aandacht voor het effect dat milieu- en klimaatproblemen hebben op Somalië. ,,De oorlog heeft mensen afgestompt".
Foto Luis Tato/AFP
Kinderen halen water uit de kraan in het opvangkamp in de buurt van Beledweyne.
Foto Luis Tato/AFP
Een groep jongens zit op een zeil en speelt spelletjes. Volgens Unicef zijn 200.000 kinderen slachtoffer geworden van de overstromingen.
Foto Luis Tato/AFP
Vrouwen staan bij de ingang van een distributiecentrum in de rij voor maandverband.
Foto Luis Tato/AFP
Oegandese soldaten van de 'Uganda People Defence Forces' zijn een dag vrij. Ze zijn op het strand in de buurt van het vliegveld van Mogadishu.
Foto Luis Tato/AFP