Serie A in Italië wil racisme bestrijden door middel van affiches met apen

Het omstreden affiche tegen racisme van kunstenaar Simone Fugazzotto.
Het omstreden affiche tegen racisme van kunstenaar Simone Fugazzotto. Foto Simone Fugazzotto via REUTERS

Alle goede kunst provoceert, zegt de Italiaanse voetbalbond. Maar afbeeldingen van drie apen om racisme te bestrijden? Daar blijken erg veel mensen toch perplex van te staan.

Racisme is een hardnekkig probleem in de Italiaanse stadions, en voetbalbond en clubs is verweten daar te weinig tegen op te treden. Nu heeft het bestuur van de Serie A de kunstenaar Simone Fugazzotto opdracht gegeven een affiche te ontwerpen voor een antiracismecampagne. Hij koos voor drie afbeeldingen van apen, in verschillende kleuren. „In het stadion schreeuwen ze ‘aap’, ze gooien bananen en maken apengeluiden... dus ik dacht, ik draai dit thema om en zeg dat we allemaal apen zijn”, zei hij ter toelichting.

Nadat de affiches maandagavond in Milaan waren gepresenteerd, brak er een storm van kritiek los. AS Roma twitterde: „We begrijpen dat de bond racisme wil aanpakken, maar we geloven niet dat dit de juiste manier is om het te doen.” AC Milan zei in een verklaring: „Kunst kan krachtig zijn, maar we zijn het sterk oneens met het gebruik van apen als afbeelden in de strijd tegen racisme.” Het Europese antiracismenetwerk FARE sprak in een tweet van een „zieke grap in een land waar de autoriteiten week na week niets doen tegen racisme” en schreef: „Opnieuw laat het Italiaanse voetbal de wereld sprakeloos.”