In beeld

Palestijnen: 70 jaar leven in kampen

Al ruim 70 jaar verblijven veel Palestijnse families in vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en Syrië, al zijn er in dat laatste land na de burgeroorlog niet veel Palestijnse vluchtelingen meer over. De Israëlische regering, gesteund door de Amerikaanse president Trump, meent dat er een eind moet komen aan de hulp, die veelal wordt verstrekt door de VN-hulporganisatie UNRWA. Volgens hen dient die niet van generatie op generatie te worden voortgezet. Veel vluchtelingen leven echter nog altijd onder miserabele omstandigheden en hebben geen alternatieve woonruimte. Zonder hulp zouden ze in ernstige problemen raken.
Twee keer een moeder met kind in een kliniek in het kamp Rafah in de Gazastrook. De eerste keer in 1969, de tweede keer vijftig jaar later.
Foto's Reuters
Twee beelden uit het vluchtelingenkamp Aida in Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever. Op de rechterfoto een deel van de muur die Israël bouwde om terroristische aanslagen vanaf Palestijns gebied tegen te gaan.
Foto's Reuters
Vluchtelingen in hun tent in het pas opgezette kamp Ain al-Hilweh, bij Sidon in het zuiden van Libanon, in 1948. (links) Een ouder echtpaar voor hun woning in hetzelfde kamp in 2019.
Foto’s Reuters
Palestijnse schoolmeisjes wachten in de rij op voedselpakketten van VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook tijdens de eerste initifadah (opstand) in 1988 (links). Meisjes in een UNRWA-school in de Gazastrook wachtend op een snack in september 2019.
Foto’s Reuters
Meisjes in een schoollokaal in het kamp Jabal el-Hussein in Amman, Jordanië, in 1971 (links). Schoolkinderen in het hetzelfde kamp anno 2019.
Foto’s Reuters
Leerlingen in de Al-Falah basisschool in de Gazastrook in 1974 (links) en kinderen op dezelfde school in 2019.
Foto’s Reuters
Kinderen uit het Nieuwe Kamp in Amman spelend op het schoolplein in 1969 (links) en vijftig jaar later op een UNRWA-school in hetzelfde kamp.
Foto’s Reuters
Meisjes basketbal spelend in Qalandia op de bezette Westelijke Jordaanoever op een ongedateerde foto (links) en op een UNRWA-school in dezelfde plaats in 2019.
Foto's Reuters
Vrouwen halen drinkwater in het vluchtelingenkamp Al-Shati (Strand) in Gaza-Stad, rond 1953. Anno 2019 doen ze dat nog steeds, omdat het water uit de kraan uit hun woningen te zeer vervuild is.
Foto's Reuters
Palestijnen wandelen in het kamp Nuweimeh bij Jericho op de Westelijke Jordaanoever in deze ongedateerde foto (links) en in het verlaten kamp in 2019.
Foto's Reuters
Meisjes op de vlucht met kinderwagens en karren uit Jaffa bij Tel Aviv na de oorlog van 1948. Jongen op de fiets in Jaffa anno 2019.
Foto's Reuters
Vrouw geeft een kind te eten bij een voedingscentrum van UNRWA in het kamp Ein el-Sultan in Jericho in de jaren 60 (links). Een vrouw voedt haar kind in hetzelfde kamp in 2019.
Foto's Reuters
Verpleegsters behandelen een Palestijns kind in een UNRWA-kliniek in Beiroet, vermoedelijk in 1952 (links). Een meisje wordt gevaccineerd in het Burj al-Barajneh kamp bij Beiroet in 2019.
Foto's Reuters
Een verpleegster met een Palestijnse baby in een beroepsopleidingscentrum in de Gazastrook in 1967 (links) en een verpleegster in een gezondheidscentrum in de Gazastrook, 52 jaar later.
Foto's Reuters