Opinie

Nieuw bij NRC: notificaties bij uw interesses

Altijd op de hoogte blijven van de laatste stand van zaken in de Brexit? Of direct een melding krijgen als er een nieuw artikel over klimaatverandering, de Formule 1 of georganiseerde misdaad verschijnt? Sinds kort is dat mogelijk op de site en in de app van NRC.

Los van de selectie die de redactie elke dag voor u maakt van de belangrijkste onderwerpen, kunt u als abonnee ook in steeds grotere mate uw eigen selecties aanbrengen in het rijke aanbod van artikelen, foto’s, podcasts en video’s dat de redactie maakt. Dat kan door een abonnement te nemen op een van de 21 nieuwsbrieven die NRC maakt. Of door onderwerpen die u interesseren actief te gaan volgen op de site en in de app.

Hoe werkt het? Onder veel artikelen op de site zijn voor ingelogde abonnees onderwerpsuggesties te zien – denk aan: Amerikaanse politiek, kinderboekrecensies of kunstmatige intelligentie, maar ook tentoonstellingen, wielrennen of het dagelijkse hoofdredactionele Commentaar. Ook individuele columnisten en vaste rubrieken als De Zitting zijn te volgen. U klikt simpelweg het onderwerp aan dat u wilt volgen. Er zijn al bijna 200 verschillende volgonderwerpen aangemaakt door de redactie en er komen regelmatig nieuwe onderwerpen bij. Inmiddels maken al ruim 18.000 abonnees daar gebruik van.

Als u een aantal van deze onderwerpen volgt, ontstaat op de Mijn Nieuws-sectie een soort persoonlijke bundel met verhalen over onderwerpen die uw bijzondere belangstelling hebben. U treft de meest recente berichten uit die selectie ook aan in het blok Mijn nieuws dat dan op de homepage van NRC.nl te zien is.

Het interessante is dat deze onderwerpen onze deelredacties vaak overstijgen. Verhalen over Brexit, een van de meest gevolgde onderwerpen, zijn afkomstig van de buitenlandredactie, maar ook van economie, opinie of Den Haag. Het volgonderwerp klimaatverandering bestaat uit artikelen van de redacties binnenland, buitenland, economie, wetenschap, Den Haag, opinie en zelfs kunst.

Sinds deze week is het mogelijk om notificaties aan te zetten op de onderwerpen die u volgt. U krijgt dan direct een melding als er in (een van uw) volgonderwerp(en) een nieuw artikel gepubliceerd is. Dat kan zowel op mobiel, via de app, als via de site op computer. De notificaties kunt u eenvoudig beheren in uw account. Ook kunt u ervoor kiezen een bericht van ons te ontvangen als er groot nieuws is.

Geen filterbubbel

Met de introductie van de volgonderwerpen en de notificaties hebben we op NRC.nl een vorm van personalisatie geïntroduceerd. We hopen en denken dat we onze journalistiek daarmee nog beter onder de aandacht kunnen brengen van de lezers voor wie die verhalen relevant zijn.

Tegelijk zijn we ons zeer bewust van het gevaar van tunnelvisie: voor wie alleen nog kennisneemt van wat hem interesseert, wordt de wereld wel erg klein. Opgesloten raken in een bubbel is een reëel gevaar. De kracht van een krant als NRC is ook dat er verhalen zijn waar u als lezer misschien niet naar op zoek was – en die u toch niet had willen missen. Dat ene stuk over het Midden-Oosten, of dat leuke verhaal over trends in voeding. Of juist dat opiniestuk waar u het volledig mee oneens bent, maar u wel aan het denken zet over bepaalde maatschappelijke problemen.

Deze vorm van personalisatie komt daarom nooit in plaats van de redactionele selectie op onze site, in onze app, of in de krant. We beschouwen personalisatie als een extra service, maar niet als een vervanging. Want we schrijven over bijna alles, en we willen dat u ook dat blijft zien.

We horen graag welke onderwerpen u zou willen volgen. Probeert u het uit – en laat ons vooral weten wat u ervan vindt.

De vernieuwde NRC-apps zijn te vinden op nrc.nl/app

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.