Gesloten liveblog

Teruglezen: Staatssecretaris Snel in debat met Kamer over toeslagenaffaire

Menno Snel is afgetreden als staatssecretaris van Financiën. NRC volgde het korte debat.

Einde liveblog

Daarmee sluiten we het liveblog. Lees alle reacties in ons nieuwsbericht

Lees ook: Staatssecretaris Snel stapt op om toeslagenaffaire

"Eervolle taak"

Snel zegt dat hij het een "enorm eervolle taak" vond om staatssecretaris van Financiën te zijn en dat hij er vrede mee heeft dat dat vandaag afloopt.

De voorzitter schorst de vergadering, Snel verlaat direct de plenaire zaal.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Snel kondigt zijn aftreden aan, krijgt applaus van een paar Kamerleden. Henk Krol klapt het hardst. Kamerleden lopen op hem af om handen te schudden, zoals gebruikelijk maar Snel draait zich om en loopt weg.
Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Tweede staatssecretaris van Belastingzaken in vijf jaar die sneuvelt over toeslagen. Dat zegt ook veel over het toeslagenstelsel én de politici die dit hebben bedacht #mennosnel

Menno Snel treedt af

Staatssecretaris Menno Snel heeft aan de Kamervoorzitter gevraagd of hij als eerste het woord mag. Hij kondigt daarin zijn afscheid aan. Snel refereert aan het debat van twee weken geleden: toen heeft hij al "uit de grond van zijn hart" zijn excuses aangeboden. Hij zegt ook dat hij "ongemak" voelt over de zwartgelakte dossiers. "Dat gaf precies het beeld dat we niet wilden hebben. In plaats van een overheid die openheid geeft, een overheid die zwartgelakte dossiers verstrekt."

Snel stelt dat hij heeft geprobeerd de fouten uit het verleden te compenseren. Deze week is begonnen met het toekennen van financiële tegemoetkomingen. Maar er zijn grotere maatregelen nodig: het toeslagenstelsel heeft zijn langste tijd gehad en de cultuur bij de Belastingdienst moet op de schop. "Dat kan ik alleen doen als ik kan rekenen op een zo groot mogelijk deel van de Tweede Kamer. Als de Kamer begint te twijfelen of ik nog wel een deel van de oplossing ben en niet een deel van het probleem wordt, moet ik aftreden. Dat moment is nu aangetreden."

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Snel: ‘Ik weet ook dat dit pas het begin is. Veel meer ouders willen erkenning en genoegdoening.’

Snel is wat later

Het debat begint wat later - Snel is nog niet gearriveerd. Hij zal zich ook door een haag aan journalisten moeten werken.

Handboek voor politicus onder vuur

Hoe overleef je als bewindspersoon zo'n moeilijk debat? NRC maakte eerder een handboek voor politici onder vuur. Drie tips: weet waar je het over hebt, zorg dat er niet aan je integriteit wordt getwijfeld en bouw krediet en gezag op. Lees hier alle tips: Handboek voor politicus onder vuur

Menno Snel onder vuur

Overleeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) het debat over de toeslagenaffaire? Ouders werden onterecht aangemerkt als fraudeur en kwamen daardoor in grote financiële problemen. Twee weken geleden overleefde Menno Snel al een motie van wantrouwen. Sindsdien werd weer een reeks fouten gemaakt. Zo kregen gedupeerde ouders hun persoonlijke dossier, maar daar waren pagina’s compleet zwartgelakt. Filmpjes op Twitter daarover zorgden voor een golf voor verontwaardiging. Sindsdien lijkt Snel de steun van de gehele oppositie te zijn verloren.

Lees ook: Steun voor Snel rond toeslagen is geslonken

Het debat begint even na half drie.