Lijst der poplijsten: Lana is koning in 2019

Lijst der Lijsten Lana Del Reys ‘Norman Fucking Rockwell!’ is het album van 2019, zo blijkt uit de analyse van internationale eindejaarslijsten.

Norman Fucking Rockwell! van Lana Del Rey
Norman Fucking Rockwell! van Lana Del Rey

Ze heeft haar naam mee. Lana Del Rey staat koninklijk bovenaan de Lijst der Lijsten 2019, een analyse van zo’n negentig lijstjes van internationale popmuziekcritici. Hoewel die doorgaans niet bekendstaan om hun eensgezindheid, was de toppositie van Del Reys vijfde album Norman Fucking Rockwell! geen moment in gevaar. Ze kreeg een recordaantal van 300 punten dankzij vermeldingen op de lijstjes van 45 critici. De nummer twee – Nick Cave and the Bad Seeds’ Ghosteen – kreeg 183 punten, en de derde plek met 177 punten was voor When We All Fall Asleep, Where Do We Go? van de jonge Amerikaanse zangeres Billie Eilish.

Kanye Wests Jesus is King stond op een schamele vier lijstjes en eindigde rond plaats 80 (zo verging het zijn vorig jaar uitgebrachte album Ye ook). Hetzelfde geldt trouwens voor Taylor Swift, die dit jaar toch echt een album uitbracht, net als Morrissey, Avril Lavigne en zelfs Ed Sheeran.

Lees ook Dit is de beste popmuziek van 2019

Dit is de vijfde keer dat NRC de lijst-analyse maakt. Afgelopen jaren maakten Janelle Monáe (2018), Kendrick Lamar (2017, 2015) en David Bowie (2016) de beste albums van het jaar. Lamar staat dit jaar voor het eerst in lange tijd niet op de lijst. De New Yorkse folkrockband Big Thief staat dit jaar met twee albums in de toptien: U.F.O.F. (mei) op 6 en Two Hands (oktober) op 10. Hoogst genoteerde Nederlandse act is De Staat, met hun Bubble Gum op plek 27.