Koop Porsche blijft overeind

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: civiel recht.

Foto Paul Hadley

Een autohandelaar importeert een tweedehands Porsche 911 uit de Verenigde Staten en biedt die te koop aan. Voor 71.000 euro wordt de zilverkleurige wagen vervolgens verkocht aan een particulier. Anderhalf jaar na de levering eist de koper vernietiging van de koopovereenkomst. In het onderhoudsboekje bij de Porsche staan namelijk acht valse stempels. Daardoor lijkt het alsof er ruim twintig jaar onderhoud is uitgevoerd door Porsche Centrum Amsterdam.

Bij de rechter stelt de koper dat de autohandelaar het onderhoudsboekje heeft voorzien van de vervalste stempels. Daardoor heeft de koper een verkeerd beeld gekregen van de onderhoudshistorie van de auto. Dat is bedrog en maakt dat de koop onder invloed van dwaling tot stand gekomen.

Aangezien de auto werd aangeprezen met de tekst ‘Onderhoudsboekje Aanwezig’, mocht de koper er vanuit gaan dat de gegevens in dat boekje juist zijn, stelt de rechtbank. Maar daar houdt het begrip voor de koper op. Dat de verkoper het boekje zelf heeft vervalst, kan de koper niet aantonen, stelt de rechter. En als de koper het onderhoud en het boekje écht zo belangrijk vond, dan had die er bij de aanschaf beter op moeten letten. Voor het ontbinden van de verkoopovereenkomst (en dus het retourneren van de aankoopsom) is geen grond. Uit niets blijkt dat de koper de Porsche bij een juiste voorstelling van zaken niet had gekocht. De koper verliest de zaak én moet de advocatenkosten van de autohandelaar vergoeden.

Uitspraak: ECLI:NL:RBAMS:2019:9152