‘Elk kapsel en elke baard krijgt een ander model’

Fotoserie | Ambachtsvrouwen

Gouden handen hebben ze. Fotograaf legt jonge vrouwen vast die oude ambachten uitoefenen.

Foto Maartje ter Horst

Romy Wittmer (28) knipt, trimt en scheert baarden, én doet meteen het kapsel. Ze is dus eigenlijk een „klassieke barbier”, zegt ze zelf. Dat ‘klassieke’ zit hem vooral in haar aanpak. Ze heeft een antieke Russische stoomketel, waarmee ze de Utrechtse salon verandert in „een soort spa”. Met warme handdoeken en oliën behandelt ze de huid, voordat ze „met vlijmscherpe mesjes” gaat scheren.

In de salon aan de Oude Gracht huurt ze als zpp’er een stoel – in vier jaar tijd bouwde ze er een eigen klantenbestand op. „Keurige doktoren”, maar ook mannen uit de „punkscene” en „alle andere genderidentiteiten” laten zich door Wittmer behandelen. „Elk kapsel en elke baard krijgt een ander model. Dat maakt het juist zo leuk.”