Besluit Franciscus

‘Pauselijk geheim’ mag niet langer worden ingeroepen in misbruikzaken

Paus Franciscus heeft dinsdag bepaald dat het zogeheten ‘pauselijke geheim’ niet langer kan worden ingeroepen om informatie over seksueel misbruik door geestelijken geheim te houden. Slachtoffers van misbruik hadden al jarenlang aangedrongen op zo’n maatregel. Andrea Tornielli, de hoogste mediabaas van het Vaticaan, sprak van „een historische stap”. Als justitiële autoriteiten van een land nu om documentatie over misbruikzaken vragen, kan dit niet langer worden geweigerd, zei Tornielli. „Dit is een teken van openheid, transparantie en de bereidheid mee te werken.”

Het zogeheten ‘pauselijke geheim’ is onder andere bedoeld om communicatie tussen het Vaticaan en zijn nuntii (ambassadeurs) en onderzoeken van de Congregatie voor de Geloofsleer vertrouwelijk te houden. Met een beroep hierop is in het verleden ook geweigerd informatie over misbruikzaken over te dragen aan justitie.

De nieuwe regels omvatten ook een misbruik-meldplicht als de wet van een bepaald land daarom vraagt. In mei had de paus al bepaald dat alle geestelijken vermoedens van misbruik of geheimhouding ervan moeten melden aan de kerkelijke autoriteiten. (NRC)