Ajax wint bekerwedstrijd bij Telstar nipt, ook AZ, Willem II en PSV door

Woensdagavond kwam de top vier van de eredivisie in actie in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi.
PSV-speler Denzel Dumfries tijdens de bekerwedstrijd tegen GVVV.
PSV-speler Denzel Dumfries tijdens de bekerwedstrijd tegen GVVV. Foto ANP Sport

Ajax heeft woensdagavond zijn eerste wedstrijd in het KNVB-bekertoernooi gewonnen van eerstedivisionist Telstar. In Velsen werd het na een ruststand van 1-2 uiteindelijk 3-4. Later op de avond won zowel AZ als Willem II met 3-0 van respectievelijk Groene Ster en Sparta.

Het duel in Velsen leek snel gespeeld na doelpunten van Ajacieden Noa Lang en Sergiño Dest in het eerste halfuur. Maar vlak voor rust zorgde nota bene Frank Korpershoek – naast aanvoerder van Telstar ook jeugdtrainer bij Ajax – voor de aansluitingstreffer door uit een hoekschop de 1-2 binnen te koppen.

Vlak na rust scoorden Jurgen Ekkelenkamp en opnieuw Dest voor Ajax. Benaissa Benamar deed uit opnieuw een hoekschop iets terug voor Telstar (2-4). Na de 3-4 van Reda Kharchouch werd het zelfs nog even spannend, maar desondanks plaatste Ajax zich voor de volgende ronde. De regerend landskampioen was net als de andere profclubs die dit seizoen Europees voetbal spelen direct geplaatst voor de tweede ronde van het toernooi.

AZ en Willem II winnen

In Alkmaar wist AZ voor rust opvallend genoeg niet te scoren tegen derdedivisionist Groene Ster, dat in de eerste ronde verrassend eredivisionist VVV-Venlo uitschakelde na strafschoppen. Kort na rust kreeg verdediger Jordy Clasie rood, maar met tien man wisten de Alkmaarder in korte tijd alsnog driemaal te scoren. Doelpuntenmakers waren Ferdy Druijf, Jonas Svensson en Dani de Wit.

De nummer drie van de eredivisie Willem II speelde wel tegen een club uit de eigen competitie. Thuis werd Sparta met 3-0 verslagen. Alle goals werden voor rust gemaakt door achtereenvolgens Vangelis Pavlidis, Mike Trésor Ndayishimiye en Ché Nunnely.

PSV had verlenging nodig

Later op woensdagavond kwam ook PSV, met interim-trainer Ernest Faber voor het eerst op de bank, in actie bij GVVV, dat uitkomt in de tweede divisie. De ploeg uit Eindhoven had de verlenging nodig om 2-1 winst uit de strijd te slepen. In de 118e minuut zorgde Mohamed Ihattaren voor grote opluchting voor zijn ploeg: hij scoorde de 1-2.