Verontwaardiging en kritiek in Italië om campagne tegen racisme met apen

De bekritiseerde campagne
De bekritiseerde campagne Screenshot Twitter

Een poging van de Italiaanse competitie Serie A racisme rondom voetbalwedstrijden terug te dringen, heeft alleen maar tot meer verontwaardiging en kritiek geleid. De afgelopen weken waren bij sommige competitiewedstrijden oerwoudgeluiden te horen vanaf de tribunes, gericht tegen zwarte spelers. In een publiciteitscampagne heeft de competitieleiding nu schilderijen met daarop gekleurde chimpansees gepresenteerd om het racisme aan de kaak te stellen. De schilderijen worden opgehangen in de stadions van de twintig clubs in de Serie A.

Diverse Italiaanse media uiten hun verwondering over het initiatief van de competitieleiding. Volgens La Gazzetta dello Sport laat het kunstwerk juist zien wat er mis is in het Italiaanse voetbal. Volgens kunstenaar Simone Fugazzotto, die de schilderijen maakte, zou men moeten inzien dat uiteindelijk iedereen een aap is, in plaats van de aap op zijn schilderijen als racistisch te zien.

De kunstenaar zei dat hij bij het maken van zijn kunstwerk werd geïnspireerd door de Senegalese speler Kalidou Koulibaly. De verdediger van Napoli was vorig seizoen doelwit van racisme in een wedstrijd tegen Internazionale. Dit seizoen was de Belgische aanvaller van Internazionale Romelu Lukaku doelwit van apengeluiden door de aanhang van het Sardijnse Cagliari

De twintig Italiaanse voetbalclubs uit de Serie A riepen eind vorige maand in een open brief op om op te treden tegen racisme.