Van Dale: ‘boomer’ is woord van het jaar 2019

‘Boomer’ kreeg 41,8 procent van de stemmen, en eindigde zo ruim voor ‘klimaatspijbelaar’ en ‘klimaatdrammer’.
Foto Juan Vrijdag/ANP

Het woord ‘boomer’ is verkozen tot het woord van het jaar 2019. Dat heeft woordenboekuitgever Van Dale dinsdagochtend bekendgemaakt. ‘Boomer’ kreeg met 41,8 procent van de stemmen onder meer de voorkeur boven de woorden ‘klimaatspijbelaar’ (tweede plek) en ‘klimaatdrammer’ (derde).

De Dikke Van Dale omschrijft ‘boomer’ als „een persoon met name van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen”. Een synoniem is ‘fossiel’, aldus Van Dale. In discussies zetten jongeren het woord vaak in om een opmerking of idee van een ouder persoon aan te duiden als conservatief („ok, boomer”).

Lees ook dit verhaal over de term ‘Ok boomer’: Hoe je babyboomers het zwijgen oplegt

17.500 mensen brachten hun stem uit op een van de negentien woorden die door Van Dale waren genomineerd. Veel van de geselecteerde woorden zijn gelieerd aan de discussie over klimaatverandering. Naast ‘boomer’ konden mensen onder meer stemmen op onder meer ‘ecopopulisme’, ‘luchtvluchteling’ of ‘diversiteitsverlof’. Vorig jaar was ‘blokkeerfries’ de winnaar.