Rechter verbiedt blokkade bij supermarkten en distributiecentra

Nadat de rechter blokkades van distributiecentra verboden had, riep Farmers Defence Force boeren op de voor woensdag geplande acties uit te stellen.
Bij de aankondiging van de acties stelde FDF dat het zou gaan om acties waardoor Nederland „op zijn grondvesten zal schudden”.
Bij de aankondiging van de acties stelde FDF dat het zou gaan om acties waardoor Nederland „op zijn grondvesten zal schudden”. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Demonstrerende boeren mogen aanstaande woensdag bij distributiecentra actievoeren, mits zij de centra niet platleggen. De bevoorrading van supermarkten mag door de acties niet in de problemen komen, besloot de voorzieningenrechter in Lelystad dinsdag.

Boerenprotestorganisatie Farmers Defence Force (FDF), de initiatiefnemer van de protesten, heeft boeren dinsdagmiddag opgeroepen de acties bij de distributiecentra voorlopig uit te stellen. Reden daarvoor is dat de organisatie in hoger beroep gaat, meldt de organisatie op Facebook. FDF was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De brancheorganisatie voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), had een kort geding aangespannen tegen FDF om zo te voorkomen dat protestacties van boeren woensdag tot blokkades bij distributiecentra zouden leiden. Het CBL vreesde voor grote problemen bij de bevoorrading van supermarkten juist in aanloop naar Kerst. FDF heeft bij 45 gemeenten demonstraties aangemeld.

Lees ook deze reportage: Boeren kweken begrip op de Dam met appels, kaasblokjes en broodjes ei

Geen volledig verbod

Om het demonstratierecht niet in de weg te zitten, ging de voorzieningenrechter niet over tot het volledig verbieden van de acties. Alleen acties die de distributiecentra platleggen mogen niet doorgaan omdat supermarkten dan te veel schade zouden lopen.

Eerder had de advocaat van FDF laten weten dat de boeren geen distributiecentra zouden blokkeren. De groep maakte niet bekend wat de protesten dan wel zouden gaan inhouden.

Het CBL probeerde met de actiegroep in gesprek te gaan, maar dat leverde niets op. Daarop spande de brancheorganisatie een kort geding aan. In de rechtszaal deed Farmers Defence Force de berichtgeving over blokkades bij distributiecentra eerder af als nepnieuws. Wel gaf de actiegroep toe dat de demonstraties mogelijk voor „wat hinder” kunnen zorgen.