Pakistan

Oud-president Musharraf veroordeeld tot doodstraf

Oud-president Pervez Musharraf op verkiezingscampagne in 2013.
Oud-president Pervez Musharraf op verkiezingscampagne in 2013. Foto Mian Khursheed/Reuters

Pervez Musharraf is dinsdag door een speciale rechtbank veroordeeld tot de doodstraf. De voormalige Pakistaanse president is schuldig bevonden aan hoogverraad en ondermijning van de grondwet. Musharraf kreeg de straf opgelegd omdat hij in 2007 de grondwet had opgeschort en de noodtoestand had uitgeroepen in Pakistan. De 76-jarige Musharraf, die in Dubai woont, was niet bij de rechtszaak aanwezig, omdat hij naar eigen zeggen te ziek is. De speciale rechtbank had al eerder bekendgemaakt het vonnis op 17 december uit te spreken, ook als nog niet alle argumenten van beide partijen waren gehoord. Binnen twee dagen geeft de rechtbank een uitgebreidere versie van het vonnis, schrijft de Pakistaanse krant Dawn. Musharraf kwam in 1999 aan de macht nadat hij als legerleider een staatsgreep had gepleegd. Van 2001 tot 2008 was hij president. (Reuters)