Pakistaanse oud-president Musharraf veroordeeld tot doodstraf

Pervez Musharraf is bij verstek veroordeeld voor hoogverraad en ondermijning van de grondwet, omdat hij in 2007 de noodtoestand had uitgeroepen in Pakistan.
Oud-president van Pakistan Pervez Musharraf in april 2013.
Oud-president van Pakistan Pervez Musharraf in april 2013. Foto T. Mughal/EPA

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf is dinsdag door een speciale rechtbank veroordeeld tot de doodstraf. Hij krijgt de straf wegens hoogverraad en ondermijning van de grondwet, meldt persbureau Reuters. Reden voor de aanklacht was dat hij in 2007 de noodtoestand had uitgeroepen in Pakistan. Musharraf was van 2001 tot 2008 president.

De 76-jarige Musharraf was niet bij de rechtszaak aanwezig, omdat hij naar eigen zeggen te ziek is. Hij verblijft momenteel in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. De speciale rechtbank had echter al eerder bekendgemaakt het vonnis op 17 december uit te spreken, ook als nog niet alle argumenten van beide partijen waren gehoord.

Binnen twee dagen geeft de rechtbank een uitgebreidere versie van het vonnis van dinsdag, schrijft de Pakistaanse krant Dawn. In de samenvatting die wel voor handen was, stond dat de klachten, argumenten en feiten in de zaak in overweging waren genomen en dat twee van de drie rechters voor de veroordeling stemden. Het Pakistaanse leger schrijft in een verklaring aangedaan te zijn door de uitspraak.

Vorige maand kwam een video vrij van de oud-president uit het ziekenhuis in Dubai. Daarin zegt hij geen eerlijke behandeling in de rechtszaak te krijgen. „Ik diende de natie en nam beslissingen om het land beter te maken”, aldus Musharraf in de video.

Staatsgreep

Musharraf kwam in 1999 aan de macht in Pakistan door als legerleider een staatsgreep te plegen. Twee jaar later werd hij president. Hij koos de kant van de Verenigde Staten bij de ‘war on terror’ die volgde op de aanslagen van 11 september 2001. Dat stuitte op felle kritiek van religieuze politieke partijen en leidde tot jarenlang islamitisch geweld in Pakistan.

Om aan de macht te kunnen blijven, riep Musharraf in november 2007 de noodtoestand uit. Daarmee schortte hij alle burgerlijke vrijheden, mensenrechten en democratische processen op. Dit duurde tot februari 2008. Musharraf trad later dat jaar af als president, toen een politieke partij die hem steunde weinig stemmen kreeg tijdens verkiezingen. In 2016 vluchtte hij naar het buitenland.