Ouders in toeslagenaffaire voor Kerst gecompenseerd

Belastingdienst Aan ruim 270 benadeelde ouders worden vrijdag bedragen van tussen de 20.000 en 66.000 euro overgemaakt.

De ouders die benadeeld zijn in de zogenoemde toeslagenaffaire, ontvangen voor Kerstmis een bedrag ter compensatie. Zij krijgen vrijdag nog geld overgemaakt. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt. Bijna alle ouders krijgen deze dinsdag de hoogte van dat bedrag te horen.

De compensatie is een voorlopig bedrag. Ruim tweehonderd ouders krijgen tot 20.000 euro, zeventig ouders ontvangen een hoger bedrag, meldt het ministerie. De maximale compensatie bedraagt 66.000 euro.

Compensatie voor juridische kosten die sommige ouders hebben gemaakt, is nog niet in het over te maken bedrag opgenomen. Dat geldt ook voor eventuele schade door verkoop van bezittingen.

Om hoeveel ouders het gaat, heeft het ministerie nog niet precies in beeld. Wel is zeker dat zij het uitgekeerde bedrag helemaal mogen houden en dat er geen terugvordering meer volgt. Begin volgend jaar wordt een definitieve berekening gemaakt.

Ook ontvangen de gedupeerde ouders een brief van staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66). Daarin laat hij weten dat het geld „nooit alles kan goedmaken en dat ik het onrecht dat hun is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben rondgelopen, helaas op geen enkele manier kan wegnemen”.

In de toeslagenaffaire werden ouders door de Belastingdienst onterecht als fraudeur aangemerkt. Zij moesten soms tienduizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen, terwijl zij hier wel recht op hadden.

De affaire kwam aan het licht via een zaak van een gastouderbureau in Capelle aan den IJssel, waarvan driehonderd ouders slachtoffer werden. Het bureau fraudeerde met de toeslagen, waarvoor de fiscus de ouders verantwoordelijk hield. In 2014 werd hun kinderopvangtoeslag stopgezet.

Door de affaire kwam Snel onder vuur te liggen, mede doordat hij gevoelige documenten voor de Kamer achterhield waaruit de schaal van de affaire bleek. Snel overleefde deze maand een motie van wantrouwen uit de koker van de SP.

Met het toekennen van de compensatie is de affaire nog niet afgesloten. Nog dit jaar verschijnen rapporten waaruit onder meer moet blijken of de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren.