Ouders in toeslagenaffaire krijgen nog voor Kerst compensatie

Aan ruim 270 benadeelde ouders worden aanstaande vrijdag bedragen van tussen de 20.000 en 66.000 euro overgemaakt. De compensatie kan daarna nog oplopen.
Getroffen ouders op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens het debat met staatssecretaris Snel (Financiën, D66).
Getroffen ouders op de publieke tribune van de Tweede Kamer tijdens het debat met staatssecretaris Snel (Financiën, D66). Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De ouders die benadeeld zijn in de zogenoemde toeslagenaffaire ontvangen nog voor Kerst een bedrag ter compensatie. Dat heeft het ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt. Het geld wordt deze vrijdag overgemaakt, aldus een woordvoerder van het ministerie. Bijna alle ouders krijgen deze dinsdag de hoogte van dat bedrag te horen.

Ruim tweehonderd ouders krijgen een bedrag tot 20.000 euro uitgekeerd en nog eens zeventig ouders ontvangen een bedrag dat nog hoger is, meldt het ministerie. De maximale compensatie bedraagt 66.000 euro.

Juridische kosten

De hoogte van de compensatie is een voorlopig bedrag, dat hoger kan uitvallen. Compensatie voor de juridische kosten die sommige ouders hebben gemaakt, zijn bijvoorbeeld nog niet opgenomen. Dat geldt ook voor de schade van de verkoop van bezittingen. Om hoeveel ouders dat gaat, heeft het ministerie nog niet duidelijk in beeld.

Wel is zeker dat zij het uitgekeerde bedrag helemaal mogen houden en dat er geen terugvordering meer zal volgen. Begin volgend jaar wordt dan een definitieve berekening gemaakt.

Lees ook: Wat valt Menno Snel te verwijten in de toeslagenaffaire?

Ook ontvangen de gedupeerde ouders een brief van staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66): „Ik schrijf daarin dat het geldbedrag nooit alles kan goedmaken en dat ik het onrecht dat hen is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben rondgelopen, helaas op geen enkele manier kan wegnemen.” Tegenover nieuwszender RTLZ reageerde minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) dinsdagochtend: „De staatssecretaris is dag en nacht aan de gang om recht te zetten want rechtgezet moet worden.”

In de toeslagenaffaire werden ouders door de Belastingdienst onterecht als fraudeur aangemerkt. Zij moesten soms tienduizenden euro’s aan uitgekeerde toeslagen terugbetalen, terwijl zij hier wel recht op hadden. De affaire kwam aan het licht via een zaak van een gastouderbureau waar driehonderd ouders slachtoffer werden. In 2014 werd bij die ouders de kinderopvangtoeslag stopgezet omdat er vermoedens van misbruik waren.

Door de affaire kwam Snel hevig onder vuur te liggen. Dat had er onder meer mee maken dat de staatssecretaris gevoelige documenten voor de Kamer achterhield, waaruit de schaal van de affaire bleek. Begin deze maand kwam er daarom een spoeddebat, waarin Snel een motie van wantrouwen uit de koker van SP overleefde.

Met het toekennen van de compensatie is de affaire nog niet afgesloten. Voor het einde van het jaar verschijnen nog drie rapporten over de kwestie. Daaruit moet onder meer blijken of de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan etnisch profileren. Pas na het reces wordt de Kamer over de onderzoeken geïnformeerd.