‘Laagste aantal vermoorde journalisten in zestien jaar’

In 2019 werden wel meer journalisten gevangengezet dan in het jaar daarvoor. Dat gebeurde vooral in China, Egypte en Saoedi-Arabië.
Een gewonde journalist wordt afgevoerd tijdens een antiregeringprotest in Venezuela in mei dit jaar.
Een gewonde journalist wordt afgevoerd tijdens een antiregeringprotest in Venezuela in mei dit jaar. Foto Manaure Quintero/Reuters

Wereldwijd zijn dit jaar, tot 1 december, 49 journalisten vermoord. Dat is het laagste aantal in zestien jaar, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van Reporters Without Borders (RSF). Vorig jaar werden nog 87 journalisten gedood en het jaar daarvoor 74. Voor het eerst kwamen journalisten alleen om het leven in eigen land, niet terwijl ze in een ander land aan het werk waren.

Journalisten overlijden niet alleen in oorlogssituaties. Zo werden in Mexico tien journalisten vermoord, net zo veel als in het door oorlog verscheurde Syrië. Deze twee landen zijn de meest dodelijke voor journalisten. Daarna volgen Afghanistan (5 gedode journalisten) en Pakistan (4).

Latijns-Amerika onveiliger

In 2019 werden volgens RSF wel meer journalisten gevangengezet, namelijk 389, een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De meesten werden in China, Egypte en Saoedi-Arabië vastgezet. Daarnaast werden in 2019 wereldwijd nog eens 57 journalisten gegijzeld. Net als in 2018 gebeurde dat voornamelijk in Syrië, Jemen, Irak en Oekraïne.

Verder blijkt dat de regio Latijns-Amerika steeds onveiliger wordt voor journalisten. In 2019 werden daar veertien journalisten gedood: tien in Mexico, twee in Honduras, één in Colombia en één in Haïti. Daarmee is de regio net zo dodelijk geworden als het Midden-Oosten. Mogelijk loopt het aantal doden in Latijns-Amerika verder op omdat moorden op acht journalisten in de regio nog officieel geverifieerd moet worden. Die onderzoeken duren lang door „langzame en falende” juridische systemen, schrijft RSF.