Grote politieactie Noord-Duitsland tegen fraude met kankermedicijn

Farmaceut ZytoService wordt er volgens Duitse media van verdacht artsen te hebben omgekocht om een bepaald medicijn tegen kanker voor te schrijven.
Bij een inval op bijna vijftig locaties van farmaceut ZytoService werden dinsdag ruim vierhonderd Duitse politieagenten ingezet.
Bij een inval op bijna vijftig locaties van farmaceut ZytoService werden dinsdag ruim vierhonderd Duitse politieagenten ingezet. Foto Philipp Guelland/EPA

Bij een grote actie tegen fraude met een kankermedicijn heeft de Duitse politie dinsdag op bijna vijftig locaties in drie verschillende deelstaten invallen gedaan. De politie heeft veertien fraudeurs op het oog, onder wie twee topmannen van farmaceut ZytoService. Nog niemand is aangehouden, melden Duitse media.

ZytoService, marktleider op het gebied van infusies tegen kanker, zou voor miljoenen euro’s artsen hebben omgekocht en illegaal lucratieve voorschriften voor medicijnrecepten hebben ontvangen. Het Duitse medium ZEIT Online en tv-programma Panorama van omroep ARD achterhaalden dat diverse oncologen en artsen betalingen van meer dan 500.000 euro zouden hebben ontvangen of gebruik mochten maken van luxe voertuigen als zij patiënten het medicijn van ZytoService zouden voorschrijven.

Villa’s

In Duitsland bepalen artsen bij welke gespecialiseerde apotheken patiënten hun kankergeneesmiddelen moeten kopen. Volgens het openbaar ministerie van Hamburg hebben de twee topmannen van ZytoService dat misbruikt voor hun eigen commercieel gewin. Samen met negen artsen en drie apothekers worden zij verdacht van omkoping in de gezondheidszorg.

De invallen hadden plaats op bijna vijftig locaties van het bedrijf, waaronder villa’s, dokterspraktijken, apotheken en verschillende kantoren in de stad Hamburg. Bij de actie, die geldt als de grootste politie-inval ooit in de deelstaat Hamburg, werden ruim vierhonderd agenten ingezet. ZytoService heeft zelf nog niet op de politieactie gereageerd.