Brieven

Greta’s demonisering én verering leiden af van de kwestie

Foto AP

Greta Thunberg is een heldin en inspireert miljoenen als het gezicht van de mondiale klimaatbeweging Fridays for Future. Maar ze weigert prijzen en is wars van verering omdat ze wil dat politici zich eensgezind achter de overdonderende consensus van de wetenschappers scharen. Unite behind the science. Haar reactie op een enorme muurschildering van haar in San Francisco: „We want change, not idolatry”. Loftuitingen zijn mooi, maar heldenverering zonder daden is een leeg activisme. De persoonscultus kan namelijk afleiden: van de klimaatcatastrofe waar we op afstevenen, van de VN-top in Madrid waar de fossiele lobby alles op alles zette om nog jaren ellende de lucht in te pompen, en van individuen om vraagtekens te zetten bij hun consumptie consumeren en persoonlijke greenwashing: ik like Greta en voel me weer goed over mijn ecologische voetafdruk. Demonisering van Greta’s persoon om de focus weg te halen van klimaatontwrichting sorteert zo bezien een vergelijkbaar effect als verheerlijking. De aandacht centreert zich rond haar persoon, en haar boodschap voor de toekomst raakt ondergesneeuwd. Ja, ook bij mij hangen krantenartikelen over Greta aan de muur. Maar ze wil geen fanfare. Haar liken, bejubelen en dan lekker achteroverleunen slaat de plank volledig mis. How dare you.