Recensie

Recensie Film

Goed gejat blijkt slecht gejat

Fantasy De succesvolle Vlaamse fantasyreeks krijgt een tweede bioscoopfilm: ‘Nachtwacht: Het duistere hart’. Daar valt bijzonder weinig aan te beleven.

Griezelen met ‘Nachtwacht: Het duistere hart’.
Griezelen met ‘Nachtwacht: Het duistere hart’.

Voor kinderen die fan zijn van de Vlaamse Ketnet-tv-serie Nachtwacht is er nu een tweede bioscoopfilm over Keelin, Vladimir en Wilko die in een fantasiewereld vol elfen, heksen, vampiers en weerwolven als de ‘Nachtwacht’ boze wezens met snode plannen moeten bestrijden. Nachtwacht: Het duistere hart is al de tweede speelfilm uit een franchise die verder een boekenreeks, een theatershow en de nodige merchandise van verkleedkleding tot bordspelletjes omvat. Het concept raakt duidelijk een snaar, gezien de enorme populariteit in Vlaanderen. Als je van fantasy zoals de Twilight-saga en de Harry Potter-films houdt, dan is dit de ideale supermix in de categorie beter goed gejat dan slecht bedacht.

Maar goed gejat kan nog steeds slecht gejat zijn. Het verhaaltje waarin Keelin wordt aangewezen als de opvolger van elfenkoningin Melisande en vervolgens wordt ontvoerd is niet alleen voorspelbaar, maar ook schools. De acteurs kunnen geen kant op en spelen daarom alsof ze hun teksten juist die ochtend onder ogen hebben gekregen. De kostuums zijn confectieversies van hun grote voorbeelden. De special effects zijn eigenlijk wel in orde. Maar ze voegen weinig toe aan een obligaat verhaal.