Boeren voor Binnenhof tijdens stikstofstemming

Ondertussen zou het Landbouw Collectief een akkoord hebben gesloten met het kabinet over maatregelen tegen de stikstofcrisis.
De politie bij het Binnenhof. Een groep boeren voert met tractors actie.
De politie bij het Binnenhof. Een groep boeren voert met tractors actie. Foto Sem van der Wal/ANP

Een groep boeren is dinsdag op tractors naar het Binnenhof in Den Haag gereden op het moment dat in de Eerste Kamer het pakket noodmaatregelen tegen de stikstofcrisis werd aangenomen. De politie was aanwezig. Inmiddels vertrekken de boeren weer uit Den Haag.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Draaiende motoren voor het Binnenhof https://t.co/XETkC68H4r

Het lijkt te gaan om een spontane actie die niet vooraf is aangekondigd. Het is niet bekend hoeveel boeren hebben meegedaan aan de actie. Het lijkt vooral om boeren uit de omgeving te gaan.

De meeste actievoerders droegen geen vlaggen of ander materiaal van de actiegroep Farmers Defence Force. Deze boerenprotestorganisatie had eerder op de dag boeren opgeroepen de geplande acties bij de distributiecentra voorlopig uit te stellen, nadat de rechter boeren had verboden distributiecentra te blokkeren. Ze mochten van de rechter wel demonstreren.

Woensdagochtend staan acties gepland van boeren en bouwers vanwege de stikstofcrisis. De ANWB verwacht een „zware spits” als gevolg van de acties.

‘Akkoord met Landbouw Collectief’

Ondertussen zou het Landbouw Collectief, een samenwerkingsverband van dertien boerenorganisaties, een akkoord hebben gesloten met het kabinet over maatregelen tegen de stikstofcrisis. Dat schrijft actiegroep Agractie, die deel uitmaakt van het samenwerkingsverband. Dat er daadwerkelijk een akkoord is gesloten, is nog niet bevestigd door de regering. Op sociale media wordt tegengesproken dat er een deal ligt.

In het akkoord zou onder andere afgesproken zijn dat boerenbedrijven niet gedwongen opgekocht kunnen worden. Volgens Agractie is met dit akkoord „het maximaal haalbare op dit moment” bereikt. Ook zou het kabinet extra geld vrijmaken voor maatregelen.