De kerstborrel op kantoor. Feest of kwelling?

Het glas is... kijkt door een gekleurde bril naar de feestdagen. Fantastisch of vreselijk? Vandaag: de kerstborrel op kantoor.
The day after de kerstborrel, misschien moet je alvast excuses maken. Maar aan wie?
The day after de kerstborrel, misschien moet je alvast excuses maken. Maar aan wie? Foto: Mediaphoto's

Half leeg

Je bent aan vakantie toe. Helaas moet je de hele avond verplicht opzitten met je collega’s op de kerstborrel. Zo geen zin in! Heel even je gezicht laten zien en zodra het kan: wegwezen. Daar ga je voor. Bij binnenkomst krijg je meteen een glas goedkope bubbels in je handen gedrukt. Goddank, want zonder drank is er sowieso geen doorkomen aan.

Iedereen heeft zich opgedoft: in gala onder het systeemplafond. Een paar mensen dachten dat het grappig was om een ‘lelijke kersttrui’ aan te trekken. Lachen, joh! Serieus?

Ongemakkelijk sta je in een hoekje. Als de alcohol zijn werk doet, stap je af op je minst irritante collega, maar die gaat er al snel weer vandoor naar een ander groepje. Ze giechelen besmuikt. Heb je nu al rare dingen gezegd? Je voelt je een beetje aangeschoten. Waar blijven die bitterballen?

Na de voorspelbare kerstspeech van de directie wagen de eerste mensen zich aan gênante moves op de dansvloer. Om jezelf een houding te geven, check je zogenaamd iets op je telefoon. En je neemt er nog een.

Net als je weg wil sneaken, begint je manager een praatje met je. Die hork van een vrouw, die van elk gesprek een passief-agressieve martelgang weet te maken. Nog een drankje dan, in godsnaam.

De volgende ochtend probeer je je te herinneren hoe de avond is geëindigd, maar helemaal helder wordt het niet. Misschien moet je vast je excuses aanbieden? Maar aan wie? Hopelijk heeft niemand foto’s gemaakt.

Half vol

Ho, ho, ho! Het is bijna kerstvakantie! Traditioneel beginnen de feestdagen met het hoogtepunt van het jaar: de kerstborrel. Een avond gezelligheid met je collega’s. Je kan bijna niet wachten.

Bij binnenkomst krijg je meteen een feestelijk glas bubbels. Kosten noch moeite zijn gespaard om sfeer te brengen. Iedereen heeft zich flink opgedoft: de kantoortuin is omgetoverd in een heus gekostumeerd bal. Een paar mensen hebben voor de grap zo’n ‘lelijke kersttrui’ aangetrokken. Wat zijn je collega’s toch lekker gek!

Ontspannen stap je af op je leukste collega, en jullie hebben een geanimeerd gesprek over koetjes en kalfjes. Daarna doet hij zijn best om interesse te tonen in een groepje collega’s die hij nooit spreekt. Er wordt flink wat afgelachen. Wat zo’n informele setting met een drankje en een bittergarnituur niet teweeg kan brengen!

Na de inspirerende kerstspeech van de directie gaat iedereen los op de dansvloer. Nu zit de stemming er echt in. Je neemt er nog een. ’t Is tenslotte feest!

Je had je voorgenomen om het niet te laat te maken, maar dan spreekt je manager je aan. Die kans laat je niet lopen. Ze komt soms wat moeilijk uit haar woorden, maar ze doet haar best. Nu wil ze blijkbaar echt de tijd voor je nemen. Je voelt je vereerd. Samen heffen jullie het glas.

De volgende ochtend probeer je je te herinneren hoe de avond is geëindigd, maar helemaal helder wordt het niet. Hopelijk zijn er veel foto’s gemaakt.