Via vertrouwenspersoon

IND-dossiers Turkse asielzoekers mogelijk in handen van Turkije

Persoonlijke informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over een aantal Turkse asielzoekers is mogelijk terecht gekomen bij de Turkse autoriteiten. Dat meldde de IND na berichtgeving van RTL Nieuws zaterdag. De betrokken asielzoekers hebben daarom een verblijfsvergunning gekregen. De dossiers zijn mogelijk in Turkse handen gekomen via „een Turkse vertrouwenspersoon”, die voor Nederland en andere EU-landen werkte. Hij is opgepakt, bevestigt de IND. De dienst noemt geen specifieke aantallen, maar schrijft dat het „een beperkt aantal zaken” betreft. Volgens RTL gaat het om Yilmaz S., een Turkse advocaat die de IND hielp met het onderzoeken of asielzoekers in Turkije gevaar lopen. S. zou werken voor de Duitse en Nederlandse ambassade. (NRC)