Toezichthouder: stop met ontwikkeling nieuw ict-systeem politie

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) adviseert de politie te stoppen met de ontwikkeling van het systeem voor de centrale opslag van politiegegevens.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) zegt in een reactie door te willen met het ict-systeem.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) zegt in een reactie door te willen met het ict-systeem. Foto via Getty Images

De politie moet stoppen met de ontwikkeling van het ict-systeem waaraan ze sinds 2012 werkt. Dat adviseert het Bureau ICT-Toetsing (BIT) in een nieuw rapport. Het Operationeel Politie Platform (OPP) is risicovol, nodeloos ingewikkeld en duur, aldus het BIT.

Het systeem, waarin zeker 44 miljoen euro is geïnvesteerd, is bedoeld om politiegegevens op een centrale manier te registreren. Het moet de basis vormen voor een reeks technische middelen waarmee agenten en rechercheurs de komende jaren gaan werken. Zo zouden agenten tijd kunnen besparen doordat met het OPP gegevens over incidenten en bekeuringen nog maar één keer hoeven te worden geregistreerd.

In een reactie op het advies zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) dat hij „de richting van de aanbevelingen van het BIT” onderschrijft. Hij wil door een externe partij laten onderzoeken hoe de aanbevelingen en oplossingsrichtingen „zo goed mogelijk kunnen worden geïmplementeerd”. Met OPP stoppen is voor de minister echter „geen optie”. Hij noemt het systeem „storingsvrij en stabiel”.

Lees ook dit artikel over mislukte ict-projecten van de overheid: Een structurele worsteling

Ict-missers overheid

Als het OPP inderdaad een halt wordt toegeroepen, dan zou dat het zoveelste ict-fiasco zijn van de overheid. Begin dit jaar besloot minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) na een uitgave van 65 miljoen euro te stoppen met de vernieuwing van de ict-systemen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. En ook aan een systeem dat de Belastingdienst ontwikkelde om alle transacties van de fiscus te verwerken, werd na een investering van negen jaar en 203 miljoen euro de brui gegeven.

Het onafhankelijke BIT werd in 2016 opgericht en valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. De toezichthouder kan ict-projecten van de overheid die meer dan 5 miljoen euro kosten onderzoeken en daar openbaar advies over uitbrengen.